Guvernul a adoptat un caracter echilibrat și deschis în relațiile cu partenerii externi

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu, împreună cu șeful statului, Igor Dodon, a participat marți la ședința Colegiului lărgit al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. La ședință au fost prezenți Ambasadorii Republicii Moldova din statele europene, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Ministrul Aureliu Ciocoi a precizat că Colegiul MAEIE nu s-a întrunit în ultimii 10 ani, fapt care în opinia sa complică schimbul de opinii și afectează procesul decizional.

În cadrul ședinței a fost discutată starea actuală a relațiilor Moldovei cu statele membre ale UE. Ministrul Ciocoi a informat reprezentanții corpului diplomatic despre progresele înregistrate în realizarea acțiunilor prevăzute în Acordul de Asociere R. Moldova–UE.

Printre prioritățile setate pentru 2020, la ședință a fost punctat progresul în integrarea europeană a țării noastre și dezvoltarea relațiilor cu partenerii externi, menționându-se caracterul echilibrat și deschis abordat de Guvern în construcția parteneriatelor. A fost accentuată necesitatea concentrării atenției reprezentanțelor diplomatice ale Republicii Moldova asupra identificării oportunităților economice, și anume susținerea creșterii exporturilor produselor moldovenești și atragerea investițiilor în industrializarea țării.

Premierul a vorbit reprezentanților corpului diplomatic despre evoluția economiei naționale, menționând deficitul bugetar mic înregistrat în 2020, diminuarea datoriei publice față de PIB, investițiile publice masive în infrastructură planificate pentru anul curent, progresele în atragerea investițiilor externe în industrializarea raioanelor țării.

Ion Chicu a accentuat importanța intensificării relațiilor bilaterale economice cu alte state, menite să contribuie la creșterea schimburilor comerciale reciproce și lărgirea piețelor de export al produselor autohtone. Totodată, a fost confirmată necesitatea de a spori randamentul birourilor comercial-economice din cadrul ambasadelor Moldovei.