Semnătura electronică este tot mai solicitată de cetățeni

Chişinău, 11 feb. /MOLDPRES/. Tot mai mulți cetățeni aleg semnătura electronică pentru a semna documente și acte, indică datele statistice făcute publice marți de către Centrul de înregistrări al Instituției Publice Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), transmite MOLDPRES. 

Astfel, pe parcursul anului trecut, numărul persoanelor fizice care au solicitat și au primit de la CTIF semnătura electronică a depășit pragul de 18 mii. Acest indicator a crescut, față de anul 2018, cu 11,3%. Majoritatea absolută dintre beneficiari și-au reînnoit certificatele cheilor publice pe care le dețineau.

Statisticile CTIF mai arată că, la finele anului 2019, numărul total al persoanelor fizice și juridice care dețineau semnături electronice eliberate de CTIF a alcătuit 32,4 mii.

Semnătura electronică oferă deținătorilor acesteia acces la toate serviciile publice electronice disponibile. Ea poate fi utilizată în cadrul sistemelor informaționale MSign, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc.

Semnătura electronică are acelaşi efect juridic ca și o semnătură olografă și elimină necesitatea de a fi prezent la oficiile instituțiilor publice.