Eugen Tomac: Decizia CCR pe tema adoptării bugetelor de stat şi asigurărilor sociale de stat reprezintă „o veste bună”

Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat că decizia CCR pe tema adoptării bugetelor de stat şi asigurărilor sociale de stat reprezintă „o veste bună”, dar a subliniat că angajarea răspunderii Guvernului pe astfel de subiecte trebuie să fie „o excepţie”.

„Decizia privind bugetul este o veste bună într-un context politic foarte complicat. După ce că avem un Guvern demis şi perspectiva unei crize politice care va afecta inclusiv funcţionarea unor instituţii, ultimul lucru de care aveam nevoie era să mai rămânem şi cu Bugetul în pom. Măcar administraţiile publice locale îşi pot face propriile bugete şi ţara poate funcţiona după un plan de încasări şi cheltuieli. Rămân însă la ideea că angajarea răspunderii Guvernului pe Buget trebuie să fie o excepţie, pentru că dezbaterea parlamentara pe buget e sănătoasă”, a declarat Eugen Tomac.

Liderul PMP a afirmat, totodată, că, în ceea ce priveşte OUG 114, „soluţia ar fi trebuit să fie o nouă ordonanţă de urgenţă”.

„Ideea de a merge toată ziua în Parlament pentru angajarea răspunderii nu este cea mai fericită formulă. Acest caracter are un caracter extraordinar şi ar trebui folosit ca ultim mijloc de acţiune de legiferare”, a completat Tomac.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri cererea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind conflictul juridic dintre Guvern şi Parlament pe tema adoptării bugetelor de stat şi asigurărilor sociale de stat, potrivit unor oficiali ai CCR.

Tot miercuri, CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de PSD în legătură cu angajarea de către Guvern a răspunderii pe OUG 114/2018, care priveşte unele măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, potrivit unor surse din CCR. AGERPRES