Fostul șef al Procuraturii Anticorupție este cercetat într-un nou dosar

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, este cercetat într-un nou dosar, iniţiat pentru îmbogăţire ilicită, şi rămâne în arest. Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de procurorul general Alexandr Stoianoglo, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, Procuratura Generală a finalizat vineri, 7 februarie, urmărirea penală și a expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului șef al Procuraturii Anticorupție de ”abuz de serviciu”, ”fals în acte publice” și ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

„Astăzi, procurorii vor cere prelungirea arestului fostului conducător PA şi anunţăm despre cercetarea acestuia, dar şi familiei lui, într-un nou dosar pentru îmbogăţire ilicită”, a spus Stoianoglo.

Procurorul General a specificat că ex-şeful PA este implicat şi în alte dosare, la care în prezent lucrează oamenii legii.

Conform sursei citate, temei pentru inițierea acestui dosar au servit materialele jurnalistice, verificate și confirmate în cadrul procesului penal de către instituțiile de stat abilitate, care relatau despre caracterul disproporționat al veniturilor declarate de ex-procurorul-șef al PA în raport cu situația materială reală a membrilor familiei și rudelor acestuia.

„În cadrul acțiunilor de urmărire penală, declanșate în decembrie 2019, s-a stabilit că mama și fratele procurorului au fondat și, respectiv, administrat o firmă care a obţinut venituri mari de la stat. În plus, familia ex-şefului PA a intrat în ultima perioadă în posesia mai multor imobile şi terenuri fără a putea explica veniturile”, adăugat Stoianoglo.

În dosarul finalizat şi transmis în judecată ex-şeful PA este suspectat că, la sfârșitul lunii decembrie 2016, a recepționat, personal, de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc o plângere, datată cu 26 decembrie 2016, prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România.

Plângerea lui Plahotniuc a fost adusă la sediul Procuraturii Anticorupție chiar de către șeful acestei procuraturi specializate, care însă, a uitat de denunț până în martie 2017. Ulterior, pentru a-și ascunde neglijența în raport cu atribuțiile funcționale, cunoscând cu certitudine că plângerea nu corespunde rigorilor legale, i-a cerut unui subaltern să ”repare greșeala” prin înregistrarea plângerii cu data de 28 decembrie 2016 și a dispus, printr-o rezoluție, la fel antedatată, examinarea plângerii lui Plahotniuc de către un procuror din subordine.

Ulterior, cu actele antedatate, procurorul Anticorupție s-a deplasat la sediul Procuraturii Generale, unde, l-a indus în eroare pe Procurorul General de atunci, care fără a atrage atenția la data emiterii ordonanței, a semnat proiectul ordonanței de stabilire a competenței pentru exercitarea urmăririi penale Procuraturii Anticorupție. Obținând competența pentru exercitarea urmăririi penale, șeful procuraturii anticorupție a semnat personal ordonanța de formare a grupului de urmărire penală, a aplicat ștampila pe fișa statistică corespunzătoare, infracțiunea fiind pusă la evidența criminologică oficială. Astfel, în rezultatul acestor acțiuni, toate plângerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de PA ca fiind false și calomnioase, fără a se interveni cu verificări asupra faptelor semnalate, în repetate rânduri, de către acesta.

„Scopul principal al acestor acțiuni l-a constituit interesul fostului șef al PA de a-și menține susținerea politică și protectoare din partea fostului liderul PDM, cu care se cunoștea personal”, a conchis Stoianoglo.

Procurorii au mai constata că deși din toamna anului 2016 PA dispunea de informații privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc în ”furtul miliardului”, el nu a fost audiat niciodată, fiind lăsat să părăsească nestingherit țara în vara anului 2019. În aceste condiții, ancheta a fost pusă în mare dificultate de a realiza investigații eficiente.