Lectură la Galeria ICR Berlin: Dincoace și dincolo de tunel, de Mariana Gorczyca

Vineri, 14 februarie, ora 19.00, la Galeria ICR Berlin (Reinhardtstraße 14), actorii Monica Broos și Konstantin Bez vor citi fragmente din romanele Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca și Leagănul respirației, de Herta Müller.

Romanul Dincoace și dincolo de tunel. 1945, de Mariana Gorczyca, publicat în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, a apărut în limba germană, la Editura Honterus din Sibiu, în traducerea jurnalistei Beatrice Ungar, cu titlul Diesseits und jenseits des Tunnels. 1945.

Evenimentul prilejuiește comemorarea celor 75 de ani de la deportarea etnicilor germani din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. Mai multe detalii, aici: https://www.icr.ro/berlin/ordinul-7161-evocari-literare/de?fbclid=IwAR2-A0feijlIGrvWkVf68WlN2V_O82J1x43L1CnjglsArxIoAqqvDEFzIfQ.

Dincoace și dincolo de tunel. 1945

Este o poveste de iubire între doi tineri sași, ea rămasă în Sighișoara, el deportat la Stalino, sau povestea unuia dintre cei mai tragici ani ai secolului XX? În fapt, cele două fire epice se susțin reciproc în acest roman în care totul stă sub semnul dublului: surorile, frații, albul troienelor de zăpadă și negrul cărbunelui, nazismul și comunismul… Una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90, Dincoace și dincolo de tunel este un roman despre multiculturalitate și memorie.

Mariana Gorczyca este licențiată în Litere (1983) și în Jurnalism și Comunicare (2002), doctor în filologie (2007), prozatoare. Primul roman la Editura Polirom: Cheful nu se organizează, vine de la sine (2005). Alte romane: Cadență pentru marș erotic (ediția I, 2010; ediția a II-a, 2016, tradus în franceză, Cadence pour une marche érotique); Parcurs (2013, tradus în maghiară, Az utolsó ütés). Alte volume: Versuri pentru pauza mare, 2002; Să facem totul… Reviste literare și ideologie comunistă, 2007; Să iau cuvintele cu mine. 7 povestiri în 7 zile, 2016. Prezentă în mai multe antologii de proză. Publică în Observator culturalVatraDiscobolulFamiliaAccentSaeculum, www.agentiadecarte.ro, Dilema veche ș.a. Membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, și a PEN Club România. Organizează la Sighișoara „Turnirul Scriitorilor”, festival literar care celebrează multiculturalitatea și diversitatea. Inițiază și dezvoltă proiecte despre implicarea în educație a scriitorilor, despre adevăr, libertate, manipulare, despre egalitatea de șanse, sub egida PEN.