Spania este gata să întărească misiunea NATO din Irak

Play

Spania a anunţat miercuri că este gata să întărească misiunea NATO din Irak prin punerea la dispoziţie a unei părţi din contingentul său angajat în coaliţia internaţională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic „dacă autorităţile irakiene îşi dau acordul”, relatează AFP.

„Spania acceptă ca într-o primă fază, trupele noastre, care se află la Besmayah, în apropiere de Bagdad, să fie plasate sub egida NATO”, a anunţat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, la sosirea sa la sediul NATO pentru o reuniune cu omologii săi.

Miniştrii apărării din ţările membre NATO trebuie să-şi dea acordul pentru întărirea rolului Alianţei în Irak, unde americanii nu mai sunt văzuţi cu ochi buni după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.

Preşedintele Donald Trump le-a cerut aliaţilor din NATO să preia o parte din activitatea coaliţiei internaţionale, în special instruirea şi formarea trupelor irakiene.

NATO are o misiune de 500 de persoane în Irak, însărcinată cu instruirea forţelor irakiene. Ideea este de a întări misiunea NATO trecând în coordonarea ei trupe din ţările membre angajate în alianţa formată împotriva SI, notează AFP.

Spania şi-a dat acordul, cu condiţia ca autorităţile irakiene să accepte această soluţie şi ca militarii săi să nu fie angajaţi în misiuni de luptă, a precizat Margarita Robles.

„În acelaşi timp, avem contingente în alte regiuni ale Irakului care fac parte din coaliţie, la Taji sau la Al-Taqaddum (în regiunea Bagdad), iar acolo ei vor continua să activeze în cadrul coaliţiei”, a precizat ea.

„Este foarte important ca prezenţa trupelor (…) să aibă loc mereu în acord cu guvernul irakian, cu societatea irakiană, pentru că noi suntem acolo într-o misiune de pace, nu suntem într-o misiune de luptă”, a subliniat ea.

Autorităţile irakiene nu şi-au dat încă acordul pentru această soluţie. „Negocierile sunt în curs. Totul pare să indice că va exista această poziţie favorabilă a guvernului irakian”, a precizat ministrul spaniol.

Misiunea NATO a fost sistată luna trecută, în acelaşi timp cu operaţiunile coaliţiei internaţionale împotriva grupării Statul Islamic, după decizia parlamentului irakian de a cere plecarea trupelor străine, decizie ce i-a vizat pe cei 5.200 de militari americani prezenţi în Irak, ca protest împotriva asasinării generalului Soleimani printr-o lovitură americană în apropierea aeroportului din Bagdad pe 3 ianuarie. AGERPRES