Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 8,2% în cursul anului trecut, comparativ cu datele din 2018, în timp ce afacerile din activităţile de servicii de piaţă prestate populaţiei s-au majorat cu 13,9%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială, publicată vineri, arată că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, creşterea cu 8,2%, ca serie brută, a cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a fost susţinută de: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+36,7%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+9,6%), comerţul cu autovehicule (+7,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+7,2%).

Totodată, în aceeaşi perioadă, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 13,9% mai mare, comparativ cu anul 2018, datorită activităţilor din hoteluri şi restaurante (+20,1%), activităţilor de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+16,1%), serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,3%) şi activităţilor de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+8,3%). Pe de altă parte, cifra de afaceri provenită din activitatea agenţiilor turistice şi tur-operatorilor a scăzut cu 6,4%.

Potrivit sursei citate, raportat la luna decembrie 2018, în ultima lună a anului trecut afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a crescut cu 4,5%, datorită rezultatelor consemnate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+32,4%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+15,9%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+3,5%) şi la comerţul cu autovehicule (+0,3%).

Ca serie ajustată, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat o creştere cu 2,3%, faţă de luna decembrie 2018.

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în luna decembrie 2019 a înregistrat o cifră de afaceri cu 17,6% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, susţinută de activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+23,3%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+18,1%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+14,6%) şi de serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+12,1%). La polul opus s-au situat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, care au scăzut cu 8,5%, la nivel comparativ.

În decembrie 2019, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 19,8%, faţă de ultima lună a anului 2018.

Datele INS relevă faptul că, în decembrie 2019 vs noiembrie 2019, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a scăzut cu 10,8%, în timp ce, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 4,1%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, afacerile au înregistrat o creştere de 5,2%, ca serie brută, respectiv de 3,4%, ca serie ajustată. AGERPRES