Conform datelor oferite de Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în săptămâna 03.02.2020 – 09.02.2020 s-au înregistrat 11.721 de cazuri de viroze respiratorii (din care 210 internări) şi 1.990 de cazuri de pneumonii (din care 118 internări). De asemenea, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului şi până în prezent, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 63 cazuri de gripă (21 cazuri de tip AH1, 11 cazuri de tip AH3, 30 cazuri de tip B şi un caz de tip A ), dintre care şi trei decese confirmate. În ceea ce priveşte campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, din luna octombrie şi până în prezent, în judeţul Iaşi s-au vaccinat 93.075 de persoane. În funcţie de categoriile de persoane, vaccinările au avut loc după cum urmează: persoane cu boli cronice – 36.008, medici şi alte categorii de personal – 8.192, copii şi bătrâni instituţionalizaţi – 1.770, persoane peste 65 de ani – 46.761, gravide – 128, copii (6 luni – 59 luni) – 216. În total, în această iarmnă, Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului Iaşi 93.920 de doze de vaccine antigripal. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri: evitarea aglomerărilor umane, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave, spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoanele bolnave, omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius), bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut, aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C, menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.De asemenea,o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi. (E.M.)