Fadei Nagacevschi: Concursul pentru alegerea membrilor CSM trebuie scos de sub tutela Parlamentului

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, consideră că alegerea membrilor ne-judecători ai Consiliului Suprem al Magistraturii /CSM/ trebuie scoasă de sub tutela Parlamentului, transmite MOLDPRES.

Ministrul a declarat, în cadrul unei emisiuni, că legislativul are rolul decisiv în alegerea membrilor ne-judecători ai CSM. „Votul decisiv este al Parlamentului, de aceea, vrem sau nu, acest vot este unul politic”, a declarat ministrul Justiției.

Nagacevschi susține că pentru a exclude factorul politic, ar trebui să fie schimbată Constituția. „Concursul trebuie să fie scos de sub tutela Parlamentului Republicii Moldova, iar pentru asta trebuie să fie modificată Constituția. În Legea supremă este scris că membrii non-judecători se aleg de Parlament. Problema nu e în comisia de experți, ci în modul de implementare a legii și în buna credință a celor care vor selecta”, a subliniat oficialul.

Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului a anunțat la 5 februarie 2020 concurs public pentru funcțiile de membru ne-judecător al Consiliului Suprem al Magistraturii.

Conform legislației Republicii Moldova, cei cinci membri ai CSM se aleg prin concurs din rândul profesorilor de drept titulari, și sunt numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi.