Bugetul municipiului Iaşi din acest an va fi supus spre dezbatere şi aprobare în cadrul şedinţei de vineri a Consiliului Local, care se va desfăşura începând cu ora 12.00 în Sala Mare a Primăriei, a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Mihai Chirica. În valoare totală de 1,4 miliarde de lei, bugetul este cel mai mare din ultimii ani, capitolul de dezvoltare fiind, în premieră, superior celui de funcţionare. „Este cel mai progresist buget pe care Iaşul l-a avut de-a lungul istoriei sale. Este un buget curajos şi ambiţios, care oferă o perspectivă dintre cele mai bune investitorilor români sau de peste hotare, care doresc să-şi deschidă afaceri în oraşul nostru. Pe de alt parte, trebuie să recunosc că bugetul este şi un instrument politic şi nu pot nega acest lucru. Este un instrument de negociere, care va trebui să angajeze responsabilitatea politică a tuturor consilierilor”, a declarat primarul Mihai Chirica, care este însă convins că împotriva documentului vor vota cel puţin trei consilieri locali, toţi de la PNL. „Este vorba despre Ettienne Ignat, Răzvan Timofciuc şi Vlad Ghizdovăţ. Acestea sunt cele trei voturi pe care nu mă bazez, indiferent de cât de mare ar fi bugetul. Mă bazez, în schimb, pe responsabilitatea celorlalţi consilieri, care au demonstrat de fiecare dată că sunt cu adevărat legaţi de oraş, prin deciziile pe care le-au luat şi prin toate lucrurile bune pe care le-au făcut în timpul mandatului”, a afirmat edilul. Acesta a anunţat că pe parcursul celor 40 de zile de dezbateri publice în legătură cu proiectul de buget al municipiului au fost înaintate peste 8.000 de propuneri venite de la cetăţeni, din care 2.000 numai prin intermediul chestionarelor puse la dispoziţie la centrele de cartier. „Cele mai multe dintre acestea, respectiv 1.586, sunt pentru modernizarea străzilor şi trotuarelor şi pentru asfaltarea şi reparaţiia aleilor pietonale, 600 pentru întreţinerea spaţiilor verzi, 600 pentru reabilitarea liniilor de tramvai, 519 pentru amenajarea de noi locuri de parcare, 401 pentru salubrizarea oraşului, 266 pentru fluidizarea traficului, 199 pentru achiziţionarea de noi mijloace de transport în comun şi 174 pentru construcţia de locuinţe”, a afirmat Mihai Chirica. La capitolul venituri totale, în bugetul pentru acest an al municipiului este prevăzută suma de 1,4 miliarde de lei, din care, dacă se scad veniturile prevăzute pentru unităţile aflate în subordinea Primăriei, în valoare de 315 milioane de lei, rămâne suma de 1,151 de miliarde de lei, din care venituri fiscale – 526,5 milioane de lei. Aici sunt incluse veniturile din cote defalcate – 400 milioane de lei, venituri fiscale proprii – 126 milioane de lei, venituri nefiscale – 68 milioane de lei, venituri din capital – 1,8 milioane de lei, venituri din TVA – 78,9 milioane de lei, venituri din subvenţii – 145 milioane de lei, venituri din transferuri – 45.000 de lei şi sume orimite de la Uniunea Europeană – 331 milioane de lei.
Bugetul pentru cultură, pentru prima dată mai mare decât cel destinat asistenţei sociale
Cele 1,4 miliarde de lei ale bugetului general sunt împărţite astfel: 570 milioane de lei, respectiv 48,4% din total, reprezintă bugetul de funcţionare a oraşului, restul de 607,5 milioane de lei (51,6% din total) fiind bugetul de dezvoltare. Bugetul de funcţionare include următoarele cifre: 77 milioane de lei pentru subvenţii, 10 milioane de lei pentru energia termică, 67 milioane de lei pentru transportul public, 34,7 milioane de lei pentru asistenţa socială, 21,7 milioane de lei pentru ONG-uri şi alte activităţi, 176,7 milioane de lei cheltuieli cu bunuri şi servicii, 50 milioane de lei transferuri între unităţile din subordinea municipalităţii, 5 milioane de lei fondul de rezervă aflat la dispoziţia primarului, la care se adaugă 28,4 valoarea datoriei publice (4,98% din totalul bugetului – una dintre cele mai mici rate de îndatorare la nivelul oraşelor mari din România). Procentual, bugetul de funcţionare are alocate în acest an 40,15% pentru capitolul transporturi, 10,73% pentru cultură, 8,87% pentru asistenţa socială, 7,96% pentru învăţământ, 7,63% pentru combustibil şi energie şi 5,68% pentru locuinţe. De remarcat că anul acesta, procentul din buget alocat culturii (10,73%) este pentru prima dată mai mare decât cel destinat asistenţei sociale (8,87%).
Peste 400 de milioane de lei – valoarea sumelor alocate pentru co-finanţarea proiectelor europene
În ceea ce priveşte bugetul de dezvoltare, în valoare de 607,5 milioane de lei, acesta este împărţit pe două paliere: 133,2 milioane de lei pentru activităţile proprii şi 448,7 milioane de lei pentru proiectele cu finanţare externă nerambursabilă. Printre acestea din urmă se numără: reabilitarea Mănăstirii Frumoasa – 13,5 milioane de lei, reabilitarea şi modernizarea Băii Turceşti – 10 milioane de lei, reabilitarea şi modernizarea Palatului Braunstein – 13,3 milioane de lei, reabilitarea şi modernizarea Muzeului de Istorie Naturală – 6,8 milioane de lei, implementarea proiectului „Oaze de verdeaţă în oraşul meu” – 4,6 milioane de lei, reabilitarea zonei de agrement C.A. Rosetti – 5,1 milioane de lei, amenajarea Centrului multifuncţional Cicoarei – 3 milioane de lei, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor (zona centrală) – 30 milioane de lei, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor (zona Tudor Vladimirescu) – 15 milioane de lei, reabilitarea căii de rulare a tramvaielor (zona Dancu) – 25 milioane de lei, reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu – 28 milioane de lei, construcţie grădiniţă Dacia – 2 milioane de lei, construcţie grădiniţă Bucium – 2 milioane de lei, , modernizare grădiniţă cu program prelungit nr. 3 – 1,8 milioane de lei, modernizare Colegiul „Gheorghe Asachi” – 2 milioane de lei, modernizare Spitalul de Recuperare – 18,6 milioane de lei, achiziţionarea de autobuze electrice – 30 milioane de lei, achiziţionarea de tramvaie noi – 176 milioane de lei, extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public – 10 milioane de lei, implementarea sistemului de transport e-ticketing – 4,6 milioane de lei, extinderea proiectului „Iasi Velo City” – 1 milion de lei, continuarea implementării proiectului „Şcoala DA” – 569.000 de lei, extinderea proiectului „Reconect Diaspora” – 273.000 de lei.
Educaţia şi infrastructura – pricipalele beneficare ale sumelor prevăzute la capitolul investiţii
La capitolul investiţii, la care în acest an sunt prevăzute 133 de milioane de lei, se remarcă sumele alocate pentru învăţământ – 14,5 milioane de lei, modernizarea străzilor – 13,1 milioane de lei (ex. Şoseaua Bârnova, str. Petre Vancea, str. Strugurilor, aleeea Strugurilor, Şoseaua Iaşi – Voineşti, str. Semănătorului, etc.), lucrările de proiectare şi execuţie necesare pentru supralărgirea carosabilului pe podul peste râul Bahlui din Tudor Vladimirescu, drumul care face legătura cu Aeroportul şi str. Bucium – 8,5 milioane de lei, modernizarea trotuarelor şi aleilor dintre blocuri – 3,5 milioane de lei, proiectarea în vederea construcţiei unei parcări supraterane situată pe str. Muşatini nr. 27 (cartierul Alexandru cel Bun), cu o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi şi o capacitate de 255 de locuri – 800.000 de lei, proiectarea noului stadion municipal din zona Moara de Vânt – 3,3 milioane de lei şi, respectiv, proeictarea noii săli de sport, situată în aceeaşi zonă – 1,7 milioane de lei. Tot la capitolul investiţii sunt prevăzuite sume importante pentru Spitalul „C.I. Parhon” – 5,3 milioane de lei pentru lucrările de la blocul operator, Spitalul de Recuperare – 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare de la etajele 3,4 şi 5, Spitalul „Sf. Spiridon” – 300.000 de lei pentrru lucrări de întreţinere, Cinematograful „Victoria” – 1,3 milioane de lei pentrru extinderea şi modernizarea sălii de spectacole, Muzeul Municipal – 500.000 de lei pentru lucrări de întreţinere. Pentru creşe, în acest an, la capitolul investiţii a fost prevăzută suma de 300.000 de lei, pentru Direcţia de Asistenţă Socială suma de 500.000 de lei, iar pentru Poliţia Locală suma de 710.000 de lei pentru achiziţionarea de noi maşini de serviciu, staţii radio de emisie-recepţie şi alte echipamente. În ceea ce priveşte investiţiile în învăţământ, pentru acest an, în buget au fost prevăzute, printre altele, sume pentru Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” – 5 milioane de lei, din care 3,6 milioane de lei pentru modernizare şi 1,4 milioane de lei pentru mărirea capacităţii internatului. Alte investiţii prevăzute în buget se referă la continuarea programului de modernizare a spaţiilor de joacă pentru copii – 6,2 milioane de lei, reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial (din Galata) – 3,3 milioane de lei, modernizarea esplanadei Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” – 1 milion de lei, precum şi modernizarea esplanadei din faţa Palatului Culturii, pentru care a fost prevăzută suma de 238.000 de lei. (E.M.)