OMS DEMONTEAZĂ MITURILE DESPRE NOUL CORONAVIRUS

De fiecare dată când izbucnește o nouă epidemie, apar informații contradictorii despre cum poate fi evitată boala sau cum poate fi vindecată. Deși multe dintre aceste informații se răspândesc rapid pe rețele sociale, ele nu sunt emise de specialiști și sunt, în cel mai fericit caz, inofensive. Unele sfaturi de evitare a bolilor pot chiar face rău. Organizația Mondială a Sănătății a strâns mai multe asemenea teorii care circulă pe internet și a demontat miturile despre noul coronavirus.

  1. Uscătoarele de mâini nu ucid noul coronavirus

Potrivit presei din China, expunerea mâinilor la aerul fierbinte al uscătoarelor de mâini timp de 30 de secunde ucide orice formă de coronavirus. OMS atrage atenția că poți evita infecțiile doar spălându-te temeinic pe mâini cu apă și săpun sau substanțe dezinfectate. Desigur, se recomandă ștergerea mâinilor sau uscarea lor, dar asta nu garantează faptul că virusul nu poate fi contractat.

     2. Lâmpile cu ultraviolete nu sterilizează pielea

Lămpile cu ultraviolete nu sterilizează pielea, iar dacă sunt folosite timp îndelungat pot chiar irita epiderma. Este, de asemenea, cunoscut faptul că expunderea la razele ultraviolete poate duce la cancer de piele. Spitalele folosesc lămpi cu ultraviolete pentru dezinfectarea suprafețelor, dar acestea nu trebuie îndreptate către oameni.

     3. Usturoiul nu protejează de noul coronavirus

Usturoiul este un aliment sănătos, care are proprietăți antimicrobiene. O postare pe rețelele sociale care arăta că un bol de usturoi fiert vindecă infecția cu noul coronavirus a devenit virală. Cu toate astea, nu există o legătură între consumul de usturoi și vindecarea de Covid-2019, iar Facebook a blocat postarea, pentru că nu aducea niciun argument științific.

     4. Uleiul de susan nu blochează pătrunderea coronaviruslui în organism

Deși este folosit foarte mult în bucătăria asiatică, uleiul de susan ar trebui să rămână doar în farfurie. Ungerea corpului cu ulei nu blochează infectarea cu noul coronavirus. Acesta se transmite atunci când o persoană strănută, iar microbii sunt împrăștiați în aer. Iar de la om la om, virusul poate fi transmis chiar și de la o distanță de doi metri.

Nici spray-urile saline pentru nas nu împiedică pătrunderea virusului, iar apa de gură, deși de cele mai multe ori este făcută pe bază de alcool și dezinfectează, nu are nicio influență asupra virusului.

    5. Pulverizarea de alcool sau de hipoclorit pe corp nu îndepărtează virusul

Odată ce o persoană are C0vid-2019, virusul nu va dispărea prin pulverizarea unor substanțe dezinfectante, cum ar fi alcoolul sau hipocloritul pe corp. Acestea pot fi folosite doar pentru a dezinfecta suprafețele care se bănuiește că ar fi fost contaminate, nu și corpul și nici nu trebuie inhalate.

     6. Scannerele termice nu identifică întotdeauna persoanele infectate

Scannerele termice, folosite pe scară largă pe aeroporturi și în gări, pot depista o persoană cu febră, dar nu și una care este infectată, fără a prezenta simptome. Durează între două și zece zile, 14 zile chiar, pentru ca oamenii care sunt infectați să aibă o stare febrilă. Acest lucru înseamnă că pot transmite virusul altor oameni, fără a dezvolta simptomele.

     7. Scrisorile și coletele din China nu transmit coronavirusul

Specialiștii OMS reamintesc că scrisorile și coletele care provin din China nu sunt contaminate. Analizele au demonstrat că noul coronavirus nu supraviețuiește mult timp pe obiecte.

      8. Coronavirusul nu se transmite la/de la animalele de companie

Deși epidemia de Covid-2019 a izbucnit într-o piață de animale, nu au fost raportate cazuri de infectare a animalelor de companie. În China s-a creat totuși o isterie legată de posibila transmitere de la căței sau pisici a virusului, care i-a determinat pe unii oameni chiar să ăși arunce de la balcon animalele de companie. La polul opus, cei care se temeau pentru viața prietenilor necuvântători, le-au făcut măști de protecție.

       9. Vaccinul pneumococic nu protejează de Covid-2019

Deși Covid-2019 poate duce la forme grave de pneumonie, niciun vaccin pneumococic existent nu protejează de noul coronavirus. Va dura cel puțin un an până când va fi creat un vaccin, avertizează specialiștii de la OMS.

      10. Antibioticele nu tratează Covid-2019

Este inutil să luați antibiotice, dacă suspectați că sunteți infectați cu noul coronavirus, antibioticele se folosesc doar pentru infecțiile bacteriene. Cei spitalizați pot lua antibiotice pentru tratarea unor infecții asociate. Pentru că niciun tratament nu și-a dovedit eficiența, medicii tratează doar simptomele.

       11. Și tinerii se pot îmbolnăvi de Covid-2019

În ciuda faptului că cei mai mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus sunt persoane în vârstă, tinerii nu sunt feriți de riscul contaminării. Cel mai tânăr pacient la care a fost confirmat virusului, născut pe 2 februarie, avea doar 30 de ore.  Categoria cu cel mai ridicat risc sunt pacienții cu condiții medicale preexistente, cum ar fi astm, diabet sau boli de inimă. Sursa: www.sanatateatv.ro