Funcția rinichilor este afectată în timp. Analiza care arată starea acestora

Funcţia rinichiului este afectată în timp. O parte din celulele funcţionale mor în procesul de îmbătrânire. Creatinina este reperul pe care trebuie să-l căutăm la analizele de sânge.

Pe de altă parte, hipertensiunea netratată se numără printre factorii care accelerează îmbătrânirea renală prin două mecanisme.

Hipertensiunea este o boală care poate apărea din copilărie, nu e specifică vârstei a treia. Înseamnă că în artere, vasele care conduc sânge oxigenat de la inima spre ţesuturi, sângele are o presiune prea mare

O parte din celulele funcţionale din rinichi se pierd din cauza hipertensiunii. În procesul normal de îmbătrânire, pierdem oricum celule funcţionale din rinichi, numite nefroni. Dar aceste pierderi sunt suficient de mici încât să nu apară în analizele medicale. În prezenţa hipertensiunii netratate însă pierderilor vor fi cu adevărat mari. Simultan, mai apare un fenomen:

Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „În momentul hipertensiunii netratate, rinichiul nu mai elimină bine sarea. Sarea rămâne în organism şi atrage după ea apă, cantitatea de apă din organim creşte, iar inima e supusă unui efort mai mare ca să rezolve cantitatea de apă.”

Sarea intră în peretele vasului de sânge și întreţine hipertensiunea. De aceea, o dată pe an, măsuraţi-vă această valoare. O situaţie dramatică găsim când hipertensiunea arterială e însoţită de diabet. Cele două boli nu doar fac celulele rinichiului să dispară, dar le lărgesc şi pe cele rămase. Şi aşa se pierd prin urina proteine. Adică rinichii încep să fie nefuncţionali.

Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, anual se verifică funcţia renală prin analize de sânge uzuale. Se numesc: hemograma, cre-a-ti-ni-na şi glicemie. Vi le poate prescrie medicul de familie şi sunt decontate de Casa de asigurări.

Creatinina peste 1,5 se traduce prin insuficienţă renală. La acest dezastru biologic conduc, cele mai frecvent, cele două boli nediagnosticate şi netratate- hipertensiunea şi diabetul.

Sursa – Stirileprotv.ro