USR: Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM

Uniunea Salvaţi România susţine că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi.

„Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM. Asta susţinea şi preşedintele Iohannis şi PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la şefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, preşedintele Iohannis a numit doi procurori-şefi, fără aviz CSM. Ministrul Justiţiei şi preşedintele României trebuie să vină în faţa românilor şi să explice de ce atâta grabă. Şi, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alţii. Preşedintele Iohannis şi ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislaţia şi apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiţia şi pentru democraţia noastră”, a scris USR, pe Facebook.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa şi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu.

Secţia pentru procurori a CSM a acordat aviz negativ pentru numirea Gabrielei Scutea şi a Elenei-Giorgiana Hosu şi aviz pozitiv pentru Crin Nicu Bologa. AGERPRES