Externe

Parlamentul Portugaliei a adoptat mai multe legi care deschid calea către dezincriminarea eutanasiei

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi mai multe legi care deschid calea către dezincriminarea eutanasiei, informează AFP. Cinci proiecte de lege – dintre care unul depus de Partidul Socialist (PS), de guvernământ – au fost aprobate în primă lectură prin voturile deputaţilor de stânga şi de centru.

Proiectul PS, adoptat cu 127 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 10 abţineri, stabileşte ‘condiţiile speciale’ pentru practica eutanasiei fără consecinţe penale.

Cu majorităţi ceva mai strânse au trecut şi proiectele similare depuse de Blocul de Stânga, de partidul pentru drepturile animalelor PAN, de Verzi şi de un deputat liberal.

‘Urmărirea penală a unei persoane care ajută un pacient afectat de o boală incurabilă este o formă de intoleranţă’, a susţinut deputata socialistă Isabel Moreira în cadrul dezbaterilor.

Anterior, sute de manifestanţi, convocaţi de organizaţii care se opun eutanasiei, protestaseră în faţa Parlamentului, cu sloganul ‘Da – vieţii, nu – morţii’. Sunt împotriva legiferării eutanasiei Biserica Catolică, majoritară în Portugalia, organizaţiile reprezentative ale personalului medical şi Consiliul Naţional de Etică pentru Ştiinţele Vieţii, organism consultativ independent legat de parlament.

În mai 2018, legislativul portughez a respins, la o diferenţă de numai cinci voturi, mai multe legi în favoarea eutanasiei. Ulterior, socialiştii şi-au consolidat poziţia în parlament în urma alegerilor din octombrie 2019.

Proiectele adoptate joi urmează să fie reunite într-un singur text, care va fi supus votului final al Parlamentului, probabil până la vară. Dacă va fi adoptată, legea trebuie promulgată de preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, conservator, care are drept de veto sau poate sesiza Curtea Constituţională. El nu s-a pronunţat explicit pe tema eutanasiei, însă este un catolic fervent. Un al doilea vot în Parlament l-ar obliga însă pe şeful statului să promulge legea.

Biserica Catolică s-a opus acum doi ani unui referendum pe acest subiect, însă acum susţine o consultare populară, contând pe votul majorităţii catolice împotriva eutanasiei.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală doar în Olanda şi Belgia, din 2002, şi în Luxemburg, din 2009. Guvernul socialist din Spania a obţinut săptămâna trecută aprobarea Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea unui proiect de lege care prevede dreptul la eutanasie în condiţii stricte. AGERPRES

Related Articles

Back to top button