Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, care s-a desfășurat în perioada 20-22 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, s-a încheiat sâmbătă seara, 22 februarie, cu Gala Laureaților, informează MOLDPRES.
La ediția din acest an, la secțiunea creație au fost puse în competiție opt lucrări, iar la secțiunea interpretare au participat nouă concurenți din R. Moldova și România. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, conducător artistic și prim dirijor Petre Neamțu.
Solicitat de MOLDPRES, maestrul Petre Neamțu a menționat că toți interpreții au fost buni, iar romanțele prezentate în concurs la secțiunea creație – de valoare. În context, șeful interimar al Direcției cultură a municipiului Chișinău, Steluța Mitriuc, directorul festivalului, a afirmat că ediția din acest an a fost una deosebită. ”Ne gândim deja la cea de-a 25-a ediție din anul viitor, aniversară”, a mai spus Steluța Mitriuc.
Potrivit președintelui juriului Mihail Munteanu, Artist al Poporului, este îmbucurător faptul că Festivalul-concurs ”Crizantema de argint” a revenit după o pauză de câțiva ani. ”Romanța este sufletul nostru și este bine că a revenit. Ea ne aduce multă căldură sufletească. Au fost voci foarte bune, poate mai puțin atașate de romanțe, însă ne punem mari speranțe în ele pentru viitor. Caruso spunea că un cântăreț trebuie să aibă cap deștept, inimă fierbinte și un pic de voce. Din păcate, la noi e invers – vocea merge înainte, și mai puțin – sufletul. Dar eu mă bucur că sunt interpreți destul de buni și că romanța trăiește, fiindcă noi avem nevoie de cultură”, a constatat Mihail Munteanu.
La secțiunea creație, de premiul I s-a învrednicit Liuba Procopii, de premiul II – Adrian Beldiman și de premiul III – Gheorghe Trifăuțan. Cu mențiuni s-au ales compozitorii Marian Stârcea și Bratu Voicescu. La secțiunea interpretare, în posesia Marelui Premiu a intrat Ana-Felicia Caraji. Premiul I a fost obținut de Ana-Maria Donose (Iași, România), premiul II – de Alina Huțu Călinescu (Botoșani, România) și premiul III – de Stelian Curcă (R. Moldova). De mențiuni s-au învrednicit Adriana Spunei și Vladimir Trifăuțan. Cu premiul ”Rică Ungureanu”, în memoria fostului primar de Târgoviște, a fost distins compozitorul Constantin Rusnac, care a avut o seară de creație în prima zi a festivalului.
Evenimentul a fost organizat de Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău, în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” și alte instituții de cultură. Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint” a fost lansat în anul 1992, după modelul și cu susținerea Festivalului „Crizantema de Aur” din Târgoviște, România.