Piaţa din Praga unde se află sediul ambasadei Rusiei va fi redenumită ”Boris Nemţov”

Play

Piaţa din Praga unde se află sediul ambasadei Rusiei va fi redenumită ”Boris Nemţov”, capitala cehă urmând astfel exemplul unor oraşe precum Washington sau Kiev pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat cu cinci ani în urmă, a anunţat luni primarul Pragăi, Zdenek Hrib, relatează agenţia Reuters.

Ucis cu focuri de armă, la vârsta de 55 de ani, pe un pod din apropierea Kremlinului pe 27 februarie 2015, Boris Nemţov a fost unul dintre liderii mişcării contestatare fără precedent care a marcat în anii 2011-2012 campania electorală a lui Vladimir Putin, atunci candidat la un al treilea mandat prezidenţial.

Primarul Zdenek Hrib a mai anunţat că o promenadă a unuia din parcurile capitalei cehe va fi de asemenea redenumită şi va purta numele jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, asasinată în 2006.

”Cele două personalităţi au promovat democraţia şi au fost ucise mişeleşte. Merită fiecare un monument”, a scris primarul ceh pe Twitter.

Piaţa unde îşi are sediul ambasada Rusiei se află într-un cartier împădurit al capitalei cehe, unde se regăsesc de asemenea numeroase misiuni diplomatice.

Asasinarea lui Nemţov este încă învăluită în mister. Deşi un tribunal rus a condamnat în 2017 cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani, aliaţi ai opozantului rus ucis susţin că ancheta a fost o mascaradă şi că aceia care au fost comanditarii crimei sunt în libertate.AGERPRES