Breaking News

Ion Caramitru: Uniunea Teatrală din România nu este o uniune a teatrelor, ci a oamenilor care fac teatru

Uniunea Teatrală din România nu este o uniune a teatrelor, ci a oamenilor care fac teatru, a indivizilor cu talent în diferite ipostaze ale teatrului, care sunt asociaţi în această uniune pentru a li se apăra dreptul la creaţie, drepturile fundamentale şi perspectivele, a afirmat luni preşedintele UNITER, Ion Caramitru.

El a precizat, la aniversarea a 30 de la înfiinţarea uniunii de creaţie, că UNITER este „o asociaţie de artişti – actori, regizori, scenografi, critici, secretari literari – care, fiecare la instituţiile lor sau independenţi, au şi vor avea mereu aceleaşi idealuri”.

„Rostul Uniunii a fost, pe de o parte, să contribuie ca partener la tot ce înseamnă legislaţie specifică, să fie permanent atentă la modul în care se dezvoltă legislaţia în domeniul nostru, asta presupunând relaţii şi în Parlament, dar mai ales cu Ministerul Culturii, care este cel care are dreptul să propună legi şi dispoziţii legate de viaţa noastră artistică, să se ocupe de sănătatea şi de, hai să spunem, senectutea celor care sunt în nevoie. În altă ordine de idei să aibă grijă ca tineretul care e la început şi are talent să primească un sprijin şi moral, dar şi material, un sistem de burse, un sistem de a promova în felul nostru pe proiecte şi programe, cum sunt Gala HOP, de exemplu, sau premiile pe care le oferă Senatul UNITER sau chiar juriul care face selecţia pentru gală, şi nu în ultimul rând, aşa cum dorim acum în mod expres, de a ne apleca şi mai mult spre destinul celor câteva mii de tineri care nu au şi nu vor avea vreo şansă să intre, să fie angajaţi într-un teatru”, a declarat Caramitru pentru AGERPRES.

Preşedintele UNITER şi-a exprimat dorinţa ca momentele cele mai frumoase ale Galelor UNITER, cu mărturisiri de suflet ale marilor artişti premiaţi sau invitaţi de-a lungului timpului, să fie „preluate şi tipărite” într-un volum.

Potrivit acestuia, atât în teatru, cât şi la UNITER vor urma, „mai devreme decât mai târziu”, schimbări.

„Vor trebui împrospătate forţele, urmează mai devreme sau mai târziu, dar eu cred că mai devreme decât mai târziu, schimbări la nivelul conducerii Uniunii, la nivelul conducerii teatrelor, trebuie să ne îngrijim să vedem cine merită şi cine are calităţi pentru a nu dizloca din ceea ce s-a făcut elemente fără de care teatrul nu poate trăi, dar transmiterea ştafetei aşa cum s-a petrecut, de exemplu, până la un moment dat la Teatrul Bulandra, unde am funcţionat mai toată viaţa mea artistică, dar şi la Teatrul Naţional în aceşti 15 ani de când sunt conducerea lui, este unul din principiile de bază ale artei noastre”, a afirmat Ion Caramitru.

„Nu ştiu ce o să se întâmple în viitor, dar rostul nostru pe lume este bine cunoscut: teatrul este oglinda lumii. Hai să fim în continuare în aceeaşi poziţie, să oglindim aici ce se întâmplă afară şi să ne spunem părerea ritos. De aia vă rog, vă implor, de altfel, să fim solidari pe această profesiune. Nu mă interesează ce păreri politice are unul sau altul, mă interesează religia teatrului, mă interesează respectul faţă de el, dorinţa de a ne depăşi şi de a ne face treaba bine. În sensul ăsta, singurul lucru pe care vi-l cer la 30 de ani e să fim mereu aceiaşi”, a afirmat preşedintele UNITER.

Evenimentul aniversar desfăşurat la sediul UNITER din Capitală a fost prefaţat de un film retrospectiv în care au fost prezentate momente din Galele UNITER.

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, Marcel Iureş, Dorina Lazăr, George Mihăiţă, Mihai Mălaimare, Virginia Mirea, Adela Mărculescu, Ana Ciontea, Rodica Negrea, Coca Bloos, Mircea Rusu, Dragoş Buhagiar, Iuliana Vîlsan, cronicarii Ion Parhon, Florica Ichim, Ludmila Patlanjoglu, Marina Constantinescu, Ileana Lucaciu. AGERPRES