GABRIELA RADULIAN: LA FIECARE ȘASE SECUNDE, O PERSOANĂ CU DIABET MOARE UNDEVA ÎN LUME

La fiecare șase secunde, undeva în lume, o persoană  cu diabet moare, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic diabetolog, la prima ediție a Forumului de Sănătate Publică. Medicul a tras un semnal de alarmă privind diabetul zaharat în România, unde prevalența diabetului zaharat este de 11,6%.

“Ceea ce este mult mai important, ar trebui să ne gândim la ce este prediabetul astăzi. Datele arată că persoanele cu prediabet reprezintă 28,6%. O știm cu toții, diabetul poate evolua în timp, persoana poate rămâne asimptomatică, dar, la un moment dat, debutul se face direct printr-o complicație cronică invalidantă. Vorbim nu numai despre piciorul de diabetic , 40% dintre persoanele cu diabet zaharat prezintă cecitate. Cam jumătate din persoanele aflate în programul de hemodializă sunt persoane cu diabet zaharat. Și 50% din ce diagnosticați cu insuficență cardiacă sunt persoane cu diabet zaharat. De aceea, consider că scopul acestui Forum de Sănătate Publică este să ne implicăm în diagnosticul cât mai precoce al diabetului zaharat. Complicațiile sale cronice au un impact puternic asupra sistemelor de sănătate. Iar motalitatea persoanelor cu diabet este foarte mare. Federația Internațională de Diabet atrage atenția că 50% din persoanele cu diabet au cauze de deces cardiovasculare. Este important pentru noi toți cei prezenți aici să realizăm programe eficiente de prevenție și în aceste condiții nu pot decât să salut inițiativa prezentă în Senatul României, practic dezbaterea legii preveției în diabet și”, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Forumul de Sănătate Publică, eveniment în premieră, își propune crearea unei platforme de discuții intersectoriale, între factorii de decizie (legislatori, executivi) din zonele de sănătate, economică, financiară, educație, socială – profesioniștii din domeniul sanitar, educație, social – autorități locale – societate civilă – mass-media, în vederea identificării de potențiale soluții pentru îmbunătățirea și consolidarea capacității de intervenție la nivelul celor trei direcții majore de sănătate publică în România:

• PROTEJAREA SĂNĂTĂȚII
• PREVENIREA BOLILOR
• PROMOVAREA SĂNĂTĂȚII

Evenimentul este organizat de către Sănătatea Press Group în parteneriat instituțional cu Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie – Camera Deputaților și a Comisiei pentru Sănătate Publică – Senatul României. Sursa: www.sanatateatv.ro