Toate statele vecine Italiei s-au angajat că nu-şi vor închide frontierele

Toate statele vecine Italiei s-au angajat că nu-şi vor închide frontierele cu această ţară ca urmare a temerilor privind epidemia cu noul coronavirus, conform unei declaraţii comune semnate marţi la Roma de miniştrii sănătăţii din aceste ţări, relatează AFP şi DPA.

”Dorim să fim foarte clari asupra faptului că nu se pune problema închiderii frontierelor între ţările noastre. Ar fi (o măsură) disproporţionată şi ineficientă”, se arată în declaraţia semnată de Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Croaţia, plus Germania şi Comisia Europeană.

Miniştrii reuniţi la Roma au mai decis ”să evalueze de la caz la caz” eventuala anulare a unor evenimente majore.

Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a asigurat că nu există ”nicio modificare a condiţiilor de călătorie pentru italieni”. Oricum, consideră el, ”vorbim despre un virus care nu recunoaşte frontierele”. Pentru a-l combate, ”trebuie să cooperăm, nicio ţară nu poate acţiona singură”, mai spune ministrul italian.

Dintre statele reprezentate la această întâlnire desfăşurată la Roma, Croaţia şi Austria au confirmat marţi primele cazuri de infectare cu noul coronavirus. Franţa a anunţat şi ea două noi cazuri în cursul serii.

În acelaşi comunicat comun, miniştri semnatari au mai scris că vor spori schimburile de informaţii medicale şi epidemiologice între ţările lor, precum şi măsurile adoptate pentru a face faţă epidemiei.

Între timp, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus în Italia a crescut la 322, dintre care 10 decese.

Comisia Europeană (CE) a transmis luni, prin purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ, că va aborda cu statele membre modalităţile de acţiune coordonată în eventualitatea unor măsuri la frontierele din interiorul Uniunii Europene din cauza coronavirusului COVID-19, dar orice decizie de acest fel a unui stat membru va trebui notificată cu cel puţin patru săptămâni înainte.

Ea a reafirmat însă poziţia exprimată luni de Comisia Europeană, care a transmis că ”nu recomandă” reinstituirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a apreciat că o asemenea decizie trebuie să se bazeze pe ”dovezi ştiinţifice”, să fie ”proporţionată” şi luată ”în coordonare” cu celelalte state membre. AGERPRES