Peste 300 de nominalizări au fost făcute pentru Premiul Nobel pentru pace din 2020

Peste 300 de nominalizări au fost făcute pentru Premiul Nobel pentru pace din 2020, a informat miercuri Comitetul Nobel cu sediul în Norvegia, relatează DPA.

Totalul de 317 candidaţi include 210 indivizi şi 107 organizaţii, informează Comitetul Nobel. Potrivit sursei citate, este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi într-un singur an din istorie.

Activista pentru mediu suedeză Greta Thunberg şi mişcarea pro-democraţie din Hong Kong au fost nominalizate de parlamentarii din Suedia şi respectiv Norvegia.

Recordul de 376 de candidaţi a fost stabilit în 2016, când comitetul format din cinci persoane l-a ales pe preşedintele Columbiei Juan Manuel Santos drept laureat, invocând rolul său în negocierea păcii care a pus capăt unei perioade de peste 50 de ani de război civil.

În 2019, Premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost răsplătit pentru eforturile sale de a rezolva conflictul de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritreea şi pentru eforturile sale „pentru pace şi cooperare internaţională”.

Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace şi actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel.

Comitetul Nobel le recomandă celor care fac propunerile să nu dezvăluie nominalizările şi păstrează secretul asupra lor timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulţi dintre cei care fac nominalizări îşi fac publică propunerea. AGERPRES