Prim-ministrul Ion Chicu a condus ședința Guvernului

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus astăzi ședința Executivului. Pe agenda ședinței au fost 27 de subiecte, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

La începutul ședinței, Ion Chicu a vorbit despre activitatea celulei de criză creată pentru gestionarea situației epidemiologice și a mulțumit responsabililor pentru implicare și dedicație. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a informat despre activitățile întreprinse pentru a preveni apariția și răspândirea epidemiei de coronavirus.

Premierul a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, să fie întreprinse măsuri de sancționare a șoferilor care circulă cu mașinile umbrite mai mult decât prevede cadrul normativ național. 

Vicepremierul Serghei Pușcuța a informat despre acțiunile realizate pentru a identifica, în bugetul sistemului judecătoresc, suma despăgubirilor stabilite de CEDO Republicii Moldova, în dosarul Centrului comercial „Gemenii”. Ion Chicu a solicitat să nu fie afectate salariile angajaților din sistem. 

Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a prezentat un proiect ce presupune alocarea a 381,6 mii de lei pentru indemnizații unice pentru mai mulți participanți la acțiunile de apărare a independenței R. Moldova și cele de lichidare a consecințelor catastrofei de la Cernobîl.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a propus spre aprobare proiectul care prevede instituirea moratoriului pentru aplicarea Programului de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin investiție, până la 1 ianuarie 2021. Moratoriul e necesar pentru a efectua o analiză detaliată a mecanismelor de verificare a aplicanților și a înlătura amenințările posibile.

Ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu a prezentat proiectul de completare a Regulamentului de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante, menit să reglementeze costul pentru măștile, mănușile medicale și dezinfectanții medicali. Proiectul are scopul să împiedice comportamentul speculativ al operatorilor economici, manifestat nu doar în țara noastră, dar și în unele țări din UE.

Premierul Ion Chicu a solicitat instituțiilor responsabile de supravegherea pieței să realizeze controale și să determine respectarea limitării adaosului comercial în cazul produselor menționate.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat Cabinetului de miniștri un proiect de regulament, care determină modalitatea de evaluare și evidență a cadourilor oferite funcționarilor publici. Regulamentul stabilește modalitatea de răscumpărare a cadourilor.