Victor Ponta: Opţiunea Pro România este pentru un guvern stabil, un guvern de profesionişti

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat miercuri că formaţiunea sa susţine un guvern stabil, precizând că ar putea să formeze o majoritate, dar că nu se aşteaptă la surprize din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

“Opţiunea Pro România este pentru un guvern stabil, un guvern de profesionişti, un guvern de oameni care să se preocupe imediat de problemele stringente ale României. (…) Acum, în condiţiile în care cei de la PSD s-au răzgândit puţin şi având în vedere decizia CCR care cere preşedintelui să desemneze un candidat capabil să formeze o majoritate parlamentară, deocamdată la Pro România opţiunile au fost un pic mai reduse, aşa că i-am spus domnului preşedinte, dacă vrea din partea Pro România un candidat capabil să facă o majoritate parlamentară, acela sunt eu. Am făcut de patru ori majorităţi parlamentare, aş putea să fac şi a cincea oară. (…) M-au propus colegii mei şi eu nu m-am dat înapoi. (…) Nu sunt genul care să mă dau înapoi, nu înseamnă că mă duc acasă şi aştept o surpriză din partea domnului Iohannis să mă sune”, a spus Ponta, după consultările cu preşedintele Iohannis.

El a arătat că partidul pe care îl conduce este dispus să discute cu persoana desemnată pentru funcţia de premier, cu excepţia liderului PNL, Ludovic Orban.

“În măsura în care domnul preşedinte nu-mi va face surpriza să mă desemneze, ne-am arătat disponibilitatea de a discuta cu persoana pe care o va desemna şi dacă există o soluţie bună pentru România, un guvern profesionist, de oameni preocupaţi 100% de rezolvarea problemelor ţării pe acea perioadă de timp în care ocupă înaltele funcţii şi responsabilităţi publice, putem să sprijinim. Guverne politice care să intre în meciul ăsta între PNL şi PSD nu ne interesează şi nu sprijinim, aşa cum nu am sprijinit nici până acum”, a afirmat Ponta.

El a explicat de ce nu doreşte să discute cu Ludovic Orban.

“Cu domnul Orban nu avem ce să discutăm, pentru că îl cunosc şi nu i-aş da nici maşina să mi-o parcheze, în rest sunt om politic şi am obligaţia să discut cu oameni care fac parte din alte partide, cu care nu avem aceeaşi ideologie. Suntem dispuşi să discutăm cu persoana desemnată, cât timp nu e Orban. (…) Şi cu domnul Orban m-am întâlnit. Am discutat ceva înăuntru, după care v-a spus dumneavoastră pe surse exact invers decât ce am vorbit, ca la grădiniţă. Nu are rost să mă văd cu politicieni de grădiniţă”, a spus Ponta.

Liderul Pro România a indicat că propunerea sa drept candidat de premier din partea partidului pe care îl conduce este un mesaj politic.

“Partidele mari, PNL şi PSD, ştiu să creeze crize, dar nu dau soluţii. Noi, chiar dacă suntem un partid mai mic, în creştere, avem şi soluţii la probleme. Dacă soluţiile noastre nu sunt bune, atunci susţinem o altă soluţie mai bună decât cea pe care o propunem noi”, a spus Ponta.

El a susţinut că alegerile anticipate ar însemna “100 de zile de vacuum în România”.

“Fără guvern, fără Parlament, eu cred că este cea mai proastă soluţie ca 100 de zile să nu avem Guvern şi Parlament, având în vedere nu doar criza referitoare la sănătatea publică, dar şi consecinţele despre care văd că nu vrea nimeni să vorbească”, a afirmat liderul Pro România.

Ponta a apreciat faptul că preşedintele Iohannis a grăbit procedura desemnării unui nou prim-ministru.

“Consider că domnul Iohannis a făcut foarte bine grăbind această procedură. Ideea iniţială că o să aştepte două-trei săptămâni cred că era un lucru greşit şi faptul că domnul Iohannis ne-a chemat deja la consultări şi va şi anunţa în această seară persoana desemnată e un lucru bun”, a conchis Ponta. AGERPRES