Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a precizat joi că studiile genetice arată că noul tip de coronavirus provine de la liliac, dar că a mai existat o gazdă intermediară de la care s-a transmis la om.
„Cu siguranţă, el s-a transmit de la animal la om. Studiile genetice arată că sursa este un coronavirus de la liliac, dar a mai existat o gazdă intermediară, de unde s-a transmis la om. Acea gazdă intermediară nu a fost identificată încă. Să vedem care este gazda intermediară şi este foarte important, pentru că strategia pe care o aplică autorităţile de sănătate publică de peste tot, din China în special, se referă la întreruperea lanţului de transmisie. Întreruperea lanţului de transmitere înseamnă că trebuie să ştii de la cine poţi să te îmbolnăveşti”, a explicat Rafila într-o conferinţă de presă.
El a spus că un studiu realizat în China pe 107 cazuri de persoane infectate cu coronavirus, dar care nu oferă certitudine, arată că ar exista două forme ale virusului.
„În urma acestui studiu, au rezultat două forme – S şi L – de virus, dar nu există o certitudine că într-adevăr discutăm despre două tipuri diferite de virus, pentru că numărul de cazuri este redus. Acolo este o concluzie care se potriveşte oarecum cu cea pe care o regăsim într-un raport mult mai vast făcut pe aproape 70.000 de cazuri de către OMS referitor la două modele de transmitere: un model de transmitere care s-a observat în oraşul Wuhan, cu un număr mare de cazuri apărute într-un timp relativ scurt şi pe un areal nu foarte extins şi care a semnalat foarte multe cazuri grave cu mortalitate mare, pentru că a afectat predilect persoane vârstnice sau cu comorbidităţi; (…) cel de-al, doilea model de transmitere a fost în zona înconjurătoare, regiunea Hubei din China, unde cazuri au fost mult mai răspândite, iar acolo afecţiunea a fost mult mai uşoară şi mortalitatea a fost net inferioară”, a susţinut microbiologul. AGERPRES