Evenimente Polirom la Bookfest Timișoara, 12-15 martie 2020

În perioada 12-15 martie 2020, Editura Polirom va participa la cea de-a noua ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara, cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (25%). Bookfest Timișoara 2020 se va desfășura la Centrul Regional de Afaceri (Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22).

Mai jos, programul de evenimente al Editurii Polirom.

• Vineri, 13 martie, ora 17.30
Valeriu Gherghel, Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys
Lansare de carte & ședință de autografe
Vor vorbi, alături de autor: Adriana Babeți, Nona Rapotan, Robert Șerban

„Pentru a deveni om, în deplinul sens al cuvîntului, cineva a acoperit pereţii piramidelor cu versuri. Ori şi-a reprimat impulsul de a ucide şi dorinţa de a fi crud, ascultînd peripeţiile personajelor din O mie şi una de nopţi. Mai mult: şi-a trăit experienţele fundamentale îndeosebi povestindu-le. Nu spun cine ştie ce noutate. Dacă nu ar exista un poem erotic, precum Cîntarea cîntărilor, sau poemele trubadurilor, am şti mult mai puţin despre iubirea-pasiune şi despre frumuseţea care trezeşte iubirea-pasiune. Dacă nu ar exista Moartea la Veneţia, ne-ar scăpa aproape în întregime melancolia resemnată a sfîrşitului. Şi dacă nu ar exista Cartea lui Iov, nu am pricepe de ce suferinţa şi răul se acordă, pînă la urmă, cu providenţa divină.” (Valeriu Gherghel)

• Sîmbătă, 14 martie
• ora 12.00: Mircea Mihăieș, O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei
Lansare de carte & ședință de autografe
Vor vorbi, alături de autor: Horia-Roman Patapievici, Alexandru Oravițan

„Un evantai multicolor: cu acest obiect în minte, m-am aventurat în scrierea cărţii de faţă, animat de gîndul secret de a construi un Anti-Ulysses. Fascinat de fiinţa de hîrtie care, simultan, se ascundea şi atrăgea atenţia asupra sieşi, am început să explorez un continent al feminităţii explozive şi tainice, misterioase şi accesibile, travestite şi autodemascate. E povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole.” (Mircea Mihăieş)

• ora 14.00: Noutăți „Biblioteca Polirom”
Premiul Nobel pentru Literatură, 1961: Ivo Andrić, Povestea cu elefantul vizirului, traducere din limba sîrbă şi note de Gellu Naum şi Voislava Stoianovici

„Marile poveşti istorice – şi nu există multe – nu sînt citite, în general, ca şi cum ar fi istorice. Simţi, citindu-le, că te afli în timpul şi spaţiul lor. Cît de uimitor, aşadar, să descoperi pe neaşteptate un maestru al genului, şi încă unul care se afla în văzul lumii de aproape şaizeci de ani: era 1961 cînd Ivo Andrić primea Premiul Nobel pentru Literatură.” (The New York Review of Books)

Leonard Cohen, Flacăra, traducere din limba engleză de Florin Bican
Flacăra reuneşte în mod excepţional ultimele poeme şi texte ale lui Leonard Cohen, pe care el însuşi le-a strîns şi le-a pus în ordine spre sfîrşitul vieţii. Volumul conţine şi o selecţie amplă din carnetele lui Cohen, incluzînd totodată textele unor cîntece, bucăţi de proză şi ilustraţii, cărora el le-a conferit formă poetică de-a lungul întregii vieţi, oferind astfel o viziune intimă fără precedent asupra trăirilor unui artist şi gînditor unic.

F. Scott Fitzgerald, Prăbușirea, traducere din limba engleză de Radu Pavel Gheo Un autoportret extrem de personal al ascensiunii şi decăderii unui mare scriitor, marcat de amestecul de romanţios şi realism ce reprezintă trăsătura distinctivă a lui F. Scott Fitzgerald, Prăbuşirea urmează povestea declinului său subit, la vîrsta de treizeci şi cinci de ani, de la succesul eclatant la disperarea pustie, precum şi a recuperării sale îndîrjite.

Man Booker Prize 2018: Anna Burns, Lăptarul, traducere din limba engleză de Mihaela Ghiță 
„Această carte debordează de energie, de mici răbufniri de bunătate şi de un soi de bucurie tinerească… Senzaţia ce te învăluie cînd te laşi înghiţit cu totul de vocea ei îţi aminteşte inevitabil că una dintre emoţiile cele mai complexe şi mai greu de inserat într-o carte sumbră este bucuria. Prin ea, Lăptarul reprezintă un triumf al puterii de a rezista.” (The Boston Globe)

Vor vorbi: Adriana Babeți, Dana Crăciun, Mircea Mihăieș, Dumitru Tucan, Radu Pavel Gheo, Robert Șerban (moderator)

• Duminică, 15 martie, ora 12.30
Atelier de lectură & dezbatere Polirom Junior: Mecanopolis. Aventurile lui Oliver Rock în Lumea de Sub Camion, de Flavius Ardelean, cu elevii Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara (clasele a V-a D, a VIII-a B, a X-a A și a XII-a A)
Prezintă: Lara Stănilă, Ioana Neagoe, Ileana Roșu, Mara Olaru, Cătălina Căleanu
Moderează: prof. Olimpia Cirimpei

Vîrsta recomandată 8+
Oliver (sau Ollie, cum îi spun prietenii) este pasionat de rock și cîntă la chitară, la fel ca tatăl lui, dispărut într-un accident de motocicletă cu cîţiva ani în urmă. Ollie trăiește acum cu mama și cu sora lui și are un singur prieten, cu care deseori se ascunde de Tommy Lamă Ramirez, bătăușul școlii. Dar, într-o răfuială cu Ramirez, Ollie leșină și se trezește într-un univers magic, lîngă fantasticul oraș Mecanopolis. Împreună cu noii săi prieteni, scheletele din formația The Bones, Ollie pleacă la drum să salveze orașul de monstrul O Mie și Una de Lame și să-și găsească tatăl în Lumea de Sub Camion. O aventură fantastică în care Ollie va întîlni MașinomonștriTurbărici, un neam de șobolani goniţi din subterane și acarieni de praf înţelepţi ce poartă secretele lumii, creaturi de sticlă și schelete ce cîntă rock, totul într-un oraș mecanic misterios din Lumea de Sub CamionMecanopolis. Aventurile lui Oliver Rock… este o poveste despre puterea pasiunilor de a schimba vieţi.