Banca Mondială a alocat cca 35 mln dolari pentru învățământul superior din R. Moldova

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat joi un credit în sumă de 39,4 milioane de dolari pentru proiectul Învățământul superior din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Proiectul va spori calitatea, relevanța și eficiența sistemului de învățământ superior din Moldova, astfel încât beneficiarii să obțină studiile și competențele necesare pentru a accesa mai multe oportunități și a-și îmbunătăți nivelul de trai, conform unui comunicat de presă emis de reprezentanța BM la Chișinău.

Potrivit managerului de țară pentru R. Moldova, Anna Akhalkatsi, “sistemul de învățământ superior din Moldova nu este suficient de bine orientat spre cererea existentă pe piața muncii”. “Proiectul Învățământul superior va ajuta oamenii să obțină cunoștințele și competențele necesare pentru locuri de muncă atractive în Republica Moldova, fără a fi nevoiți să-și părăsească familiile în căutarea unei vieți mai bune peste hotare, și va ajuta angajatorii să angajeze lucrători cu competențele necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor”.

Printre beneficiarii proiectului vor fi 91.000 de studenți din învățământul superior, 4.100 de studenți din colegii pedagogice și 4.400 de cadre didactice din universități și colegii pedagogice publice. Suplimentar, aproximativ 30.000 de solicitanți de locuri de muncă și 5.000 de angajatori vor beneficia de un nou Sistem Informațional al Pieței Muncii, elaborat cu suportul proiectului.

De la aderarea în 1992 a Republicii Moldova la Banca Mondială, instituția internațională a alocat țării noastre peste 1 miliard de dolari pentru 60 de proiecte.