Afghan security forces arrive near the site of an attack in Kabul, Afghanistan March 6, 2020. REUTERS/Omar Sobhani

Kabul: Cel puţin 18 persoane au fost rănite în atacul asupra unei adunări politice

Cel puţin 18 persoane au fost rănite în atacul asupra unei adunări politice care a avut loc vineri în vestul Kabulului, potrivit Ministerului de Interne afgan, primul atac din capitala Afganistanului după acordul încheiat între talibani şi SUA, informează AFP.

„Până acum 18 persoane au fost rănite şi transportate de poliţie la spitale”, a declarat Nasrat Rahimi, purtătorul de cuvânt al ministerului, pe un grup pe WhatsApp. „Însă acesta nu este bilanţul final”, a adăugat el.


Fotografii pe reţele sociale păreau să arate cel puţin două cadavre.

Talibanii au negat orice implicare în acest atac comis împotriva unei ceremonii de comemorare a lui Abdul Ali Mazari, politician din minoritatea hazara, ai cărei membri sunt majoritatea şiiţi, într-un Afganistan preponderent sunit.

Anul trecut, un atentat de mortier revendicat de gruparea Stat Islamic în timpul aceleiaşi ceremonii a ucis cel puţin 11 persoane.

Focurile de armă au fost trase de data aceasta dinspre un şantier din apropierea evenimentului, a declarat Rahimi, adăugând că forţele speciale afgane şi forţele de poliţie au sosit rapid la faţa locului.

Când a avut loc atacul, numeroşi membri ai elitei politice afgane erau prezenţi la eveniment, printre care şeful executivului afgan Abdullah Abdullah, care susţine că a câştigat alegerile prezidenţiale din septembrie chiar dacă rezultatele oficiale nu-l dau câştigător.

Fostul preşedinte Hamid Karzai şi fostul premier Salahuddin Rabbani, şi ei prezenţi, au părăsit evenimentul un pic mai devreme de atac.

„Toţi responsabilii de înalt nivel au fost evacuaţi în deplină siguranţă”, a comentat Nasrat Rahimi.

Acest incident survine la mai puţin de o săptămână de la semnarea unui acord, sâmbăta trecută, la Doha, între SUA şi talibani, care deschide calea pentru o retragere completă a trupelor străine din Afganistan în 14 luni, în schimbul unor garanţii din partea insurgenţilor. AGERPRES