Ateneul Național din Iași propune, pentru a doua săptămâna din luna martie, șase spectacole de teatru pentru copii și adulți. Săptămâna începe cu o aventură scenică altfel – „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” și continuă cu spumoasa și savuroasa comedie „Pijamale”. În „Atenție, aterizăm!” vor fi prezentate câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje, în apartamentul din Paris al unui arhitect cu multă poftă de viață. Duminică, de la ora 19.00, pășim pe tărâmul dragostei, în comedia amoroasă „Cu capu’n nori”. Tot săptămâna viitoare, cei mici vor face cunoștință cu personajul neastâmpărat din „Aventuri cu… Dl. Goe”, un spectacol în care râsul şi buna dispoziţie sunt garantate. Un alt spectacol va fi prezentat micilor spectatori, duminică, 15 martie 2020, de cei de la Teatro Blo: „Poveștile copacilor magici: BALONUL”, un spectacol despre prietenie și munca în echipă. Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Ateneului sau accesând www.ateneuiasi.ro.
Program spectacole:
- Marți, 10 martie 2020, ora 19.00 – „Dănilă Prepeleac: Gem Seșăn” (regia Octavian Jighirgiu);
- Joi, 12 martie 2020, ora 19.00 – „Pijamale” (regia Andrei Ciobanu);
- Sâmbătă, 14 martie 2020, ora 11.00 – „Aventuri cu… Dl. Goe” (regia Iulian Ioan Sandu);
- Sâmbătă, 14 martie 2020, ora 19.00 – „Atenție, aterizăm!” (regia Daniel Onoae);
- Duminică, 15 martie 2020, ora 11.00 – „Poveștile copacilor magici: BALONUL!” (Teatro Blu);
- Duminică, 15 martie 2020, ora 19.00 – „Cu capu’n nori” (regia Daniel Onoae).
„Dănilă Prepeleac: Gem Seșăn” (regia Octavian Jighirgiu)
„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora «judecățile valoroase». Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment.. Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie. «Dănilă Prepeleac Gem Seșăn» e o aventură scenică altfel, căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare. (…) Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!”, spune regizorul spectacolului, Octavian Jighirgiu.
„Pijamale” (regia Andrei Ciobanu)
,,Spumoasa și savuroasa comedie Pijamale, de Mawby Green și Ed Feilbert, are la bază farsa franțuzească Moumou, scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Piesa, care s-a jucat ani în șir pe Broadway și la Hollywood cu casa închisă, având parte de un succes fulminant, ajunge acum și pe scena Ateneului Național din Iași. Spectacolul aduce cu sine și o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelități, decepții, promisiuni ce nu pot fi ținute, răsturnări de situație și schimburi de identităţi, care vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor provoca râsul. Un afacerist curtenitor își face planuri să plece într-o «călătorie de afaceri», dar fără să-i dea de știre, soția sa îi invită pe prietenii soțului ei să petreacă weekendul în casa lor. Dar ce se întâmplă când, de fapt, prietenii nu există și trebuie inventați? Și când mai apare și un vechi prieten din liceu al soțului, care este copleșit de amploarea situației, un valet de conjuncutură pus mereu pe harță, o cameristă cu visuri de mărire și un inspector de poliție care caută să avanseze? Se nasc niște personaje hilare și încurcături spectaculoase, totul adunat într-un spectacol cu ritm. Vă invit cu drag să vă lăsați grijile acasă și să savurați o excelentă comedie franțuzească plină de viață, care va da naștere unui umor molipsitor și la care veți râde pe săturate!”, precizează regizorul.
„Aventuri cu… Dl. Goe” (regia Iulian Ioan Sandu)
Cine nu a auzit de domnul Goe? Personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scriitor I.L.Caragiale, vine la Ateneu! „Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială. Ion Luca Caragiale ne provoacă să medităm asupra comicului, să descoperim printre hohotele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale și mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale. Universul lui Caragiale este, de fapt, un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginația fiind cheia ce deschide un univers nemaivazut”, spune Iulian Sandu, regizor.
„Atenție, aterizăm!” (regia Daniel Onoae)
Adaptare după celebra comedie franțuzească de situație „Boeing Boeing”, de Marc Camoletti, producția Ateneului Național din Iași aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase în apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multă poftă de viață. Bernard (Daniel Onoae), tânărul arhitect de succes, Berta (Alexandra Paftală), menajera și omul de încredere al acestuia, Robert (Dragoș Maftei), un vechi prieten din provincie și cele trei stewardese – Janet (Erica Moldovan), Helga (Cezara Fantu) și Jaqueline (Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecătoare, ce trebuie să se descurce în situații comice prin postura în care sunt puse. Preț bilet: 20 lei.
„Poveștile copacilor magici: BALONUL!” (Teatro Blu)
Spectacolul „Poveștile copacilor magici” aduce în fața publicului mic o poveste terapeutică despre o prietenie aparent imposibilă și despre vise pe care le putem împlini doar în echipă! Spectacolul este recomandat pentru copiii între 3-8 ani.
Preț bilet: 15 lei.
„Cu capu’n nori” (regia Daniel Onoae)
„Acest frumos experiment vorbește despre dragoste, despre pasiune, despre însăși natura umană. Am luat o bucată din viața cea de toate zilele, am amestecat-o cu toate problemele, grijile, iubirile, pasiunile, toate ingredientele necesare, pentru a vă servi cea mai caldă și gustoasă cină. Vă invităm să gustati, împreună cu noi, una dintre cele mai naturale mâncăruri, privindu-ne în ochi. Să vă lăsați purtați, pentru câteva clipe, de naturalețea și firescul pe care vi-l propunem. Ce înseamnă iubirea? Habar n-am… cu siguranță aflăm astăzi ca iubirile sunt diferite. Poftă mare!”, spune regizorul Daniel Onoae. Preț bilet: 20 lei.