Poetul german Durs Grünbein a fost distins cu premiul literar Herbert 2020

Poetul german Durs Grünbein a fost distins cu premiul literar Herbert 2020, creat în semn de omagiu pentru poetul şi filosoful anticomunist polonez Zbigniew Herbert, a anunţat luni fundaţia sa din Varşovia, relatează AFP.

Unul dintre cei mai importanţi poeţi, eseişti şi traducători ai Germaniei, născut în 1962 la Dresda (pe atunci în Germania de Est), Grünbein şi-a împărţit viaţa între Roma şi Berlin. În ţara sa natală, el este considerat poetul reunificării prin excelenţă.

„El a crescut în fosta Germanie de Est. Experienţa comunismului, a unei existenţe zilnice într-o ţară a democraţiei populare este deosebit de vizibilă în primele sale lucrări poetice”, a declarat poetul Tomasz Rozycki, preşedintele unui juriu internaţional, anunţând numele laureatului.

Însă, mai presus de toate, „ca şi Herbert, el a intrat în dialog cu marii săi predecesori, cu cultura clasică europeană, în special cultura europeană antică. El a tradus Eschil şi Seneca. În poezia sa, întâlnim deseori conversaţiile sale cu Spinoza, cu filozofi şi poeţi greci, cu Pascal şi Descartes … Şi, în pofida acestui bagaj, este vorba despre o poezie foarte modernă”, a mai spus Rozycki.

Anul trecut, premiul Herbert i-a fost acordat poetei israeliene Aghi Mishol, născută în 1947 în Transilvania într-o familie de evrei maghiari supravieţuitori ai Holocaustului, care au emigrat în anii 1950 în Israel.

Poetului german Durs Grünbein îi va fi înmânat premiul, însoţit de un cec de 50.000 de dolari, pe 12 mai la Varşovia.

Nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură în 1991, Zbigniew Herbert a fost o voce puternică a luptei Poloniei pentru independenţă, ameninţată de vecinii săi din est şi vest. Poetul polonez a murit în 1998. AGERPRES