FSLI inspectorilor şi directorilor să nu mai cheme angajaţii din învăţământ la lucru, în contextul pandemiei de coronavirus

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Ministerul Educaţiei şi Cercetării să dispună de urgenţă inspectorilor şi directorilor să nu mai cheme angajaţii din învăţământ la lucru, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Este o situaţie de urgenţă naţională, iar populaţia trebuie protejată! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că protejarea oamenilor în faţa COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este indiscutabil obligatorie. Federaţia noastră solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să dispună de urgenţă inspectorilor şi directorilor să nu mai cheme angajaţii la lucru. În mai multe judeţe ale ţării, directorii pun în pericol sănătatea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic prin chemarea acestora în unităţile de învăţământ. Toate şcolile trebuie să fie dezinfectate în această perioadă, iar angajaţii trebuie să stea acasă. Se încalcă astfel drepturi constituţionale ale acestor persoane prin impunerea forţată a prezenţei acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate în învăţământ, din întreaga ţară, care sunt puse în pericol în acest moment, dar care pot pune în pericol şi familiile acestora. Deplasările în perioade de alertă crescută trebuie limitate”, spun reprezentanţii FSLI într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Federaţia sindicală susţine că recomandările Ministerului Educaţiei şi Cercetării referitoare la modul de lucru al unităţilor de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor şcolare au fost interpretate diferit, în condiţiile în care în sute de unităţi de învăţământ angajaţii sunt chemaţi la lucru.

„În sute de unităţi de învăţământ angajaţii – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic – sunt chemaţi la lucru. Reamintim faptul că în data de 10 martie 2020, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis o Notă către unităţile de învăţământ, prin care se recomandă o serie de măsuri care trebuie luate de către conducerile unităţile de învăţământ. Din păcate, sunt directori care nu sunt conştienţi de gravitatea situaţiei şi au luat decizia total neinspirată şi periculoasă de a-i chema pe angajaţi la şcoală. Este o lipsă de responsabilitate totală a acestor inspectori şi directori, în condiţiile în care la nivel naţional sunt dispuse de către autorităţi măsuri drastice. Dacă elevii sunt protejaţi, ceea ce este un lucru lăudabil, FSLI consideră că şi resursa umană trebuie să beneficieze de aceleaşi măsuri de protecţie. Oricând există riscul ca un salariat să aducă în şcoală acest virus şi să îşi infecteze şi colegii”, se arată în comunicatul FSLI.

În acest context, FSLI solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să ia această decizie „imediat şi ferm”, prin care solicită inspectoratelor, respectiv conducerilor unităţilor de învăţământ să nu mai aducă oamenii la şcoală, ci doar pe acei angajaţi de care este strictă nevoie pentru realizarea măsurilor de dezinfecţie.

FSLI solicită, de asemenea, amânarea tuturor acţiunilor din calendarul concursului privind obţinerea gradaţiei de merit, având în vedere că, în conformitate cu prevederile acestui calendar, este nevoie de convocarea membrilor consiliului de administraţie şi a consiliilor profesorale, consilii care în anumite cazuri au peste 100 de cadre didactice în componenţă. Aceştia consideră că sunt încălcate astfel dispoziţiile autorităţilor, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să fie în acest moment radical în măsurile pe care le ia.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii cer amânarea etapelor privind mobilitatea personalului didactic de predare, respectiv restrângerea şi pre-transferul, având în vedere că îndeplinirea criteriilor şi condiţiilor specifice implică şi probe practice cu elevii, lucru imposibil de realizat.

„Avem solicitări şi apeluri disperate din partea cadrelor didactice, dar şi a celorlalţi angajaţi din educaţie care ne cer să intervenim pentru că se simt puşi în pericol, în aceste momente în care în România, de la o zi la alta, creşte numărul celor infectaţi cu COVID -19. Este absurd să chemi zeci sau chiar peste o sută de persoane la şcoală, doar pentru că directorul unităţii de învăţământ nu este în stare să înţeleagă proporţiile dezastrului pe care îl poate provoca. În mai multe sectoare de activitate, inclusiv la stat, a fost dispusă măsura prin care angajaţii vor lucra de la domiciliu sau îşi suspendă activitatea. Acestea sunt măsuri dure, dar obligatorii pentru a preveni răspândirea virusului. Cred cu tărie că protejarea oamenilor în faţa acestui virus extrem de periculos, prin orice fel de măsuri, este de departe cea mai importantă! Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să aplice cu fermitatea aceste măsuri prin care să protejeze populaţia şcolară, inclusiv angajaţii”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI. AGERPRES