Republica Moldova aplică măsuri extraordinare de prevenire a infecției COVID 19

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Comisia Națională extraordinară de sănătate publică a decis la 10 martie măsuri extraordinare de prevenire a infecției COVID 19, transmite MOLDPRES.

Potrivit hotărârii comisiei sus-numite, în perioada 10 martie – 1 aprilie 2020 se interzice organizarea și desfășurarea manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va asigura suspendarea procesului educațional de învățământ general până la 22 martie curent, inclusiv, cu revizuirea ulterioară a termenului indicat în funcție de situația epidemiologică; comunicarea permanentă cu reprezentanții cultelor religioase în vederea diminuării riscurilor de răspândire a infecției COVID 19; neadmiterea în incinta instituțiilor subordonate a persoanelor revenite din regiuni cu transmitere locală a COVID 19.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în comun cu autoritățile publice locale la nivel I și II vor asigura convocarea comisiilor locale pentru situații excepționale cu participarea primarilor, reprezentanților cultelor religioase, liderilor comunitari pentru a aduce la cunoștință situația reală și măsurile de profilaxie și punitive care se impun.

Se stabilește interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile și organizațiile, indiferent de forma juridică de organizare, vor asigura, în limitele competențelor, implementarea continuă a hotărârii Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică.