FILE PHOTO: Moldovan President Igor Dodon delivers a speech as Prime Minister Maia Sandu listens during a swearing-in ceremony for new ministers in Chisinau, Moldova June 11, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Igor Dodon a prezidat ședința Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat duminică o nouă ședință a Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei coronavirus din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul ședinței au fost discutate mai multe aspecte ale evoluției pandemiei COVID-19 în țara noastră, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului s-a adresat către Ministerul Afacerilor Interne cu îndemnul de a înăspri la maximum controlul asupra respectării regimului de carantină și de a-i pedepsi dur pe cei care îl încalcă, punând în pericol astfel viața și sănătatea celor din jur.

Totodată, Igor Dodon a făcut un apel către populația țării să stea acasă pentru a evita contaminarea și răspândirea acestui virus. „Cu toții trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru a depăși această situație fără precedent”, a subliniat Președintele țării.

Șeful statului a menționat că din cauza crizei create, s-a decis sistarea totală a traficului aerian comercial de pasageri al Republicii Moldova cu alte țări, începând cu ora 00.00, 17 martie. „Se sistează și toate cursele feroviare de pasageri, iar din cele 81 de puncte de trecere a frontierei își vor continua activitatea doar 17: 11 – la hotar cu Ucraina și șase – cu România. Prin aceste puncte de trecere a frontierei va fi permisă doar deplasarea cetățenilor Republicii Moldova, persoanelor care au permis de ședere în Republica Moldova, precum și posesorilor de pașapoarte diplomatice”, a specificat Igor Dodon.

În context, Președintele țării a menționat că magazinele alimentare și farmaciile nu vor fi închise. „Nu trebuie să dați buzna la marketuri fiindcă riscați doar să vă contaminați cu coronavirus dacă acestea vor fi supraaglomerate. Este doar o reacție de panică ce va amplifica răspândirea virusului”, a remarcat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a declarat că în această situație este foarte important și aspectul economic al țării. Din acest considerent, săptămâna viitoare va fi organizată o ședință cu comunitatea de business, pentru a discuta cu ce pot fi ajutați agenții economici în situația de criză și cum pot ei contribui la depășirea acesteia.

În mod special, șeful statului a adus mulțumiri tuturor celor implicați în lupta împotriva coronavirusului: medicilor, angajaților Ministerului Sănătății, ai MAI, mass-media care relatează obiectiv situația, etc. Totodată, Igor Dodon a rugat mass-media care încearcă să facă trafic panicând lumea, să înceteze să publice informații neverificate și să manipuleze opinia publică, fiindcă panica creată de știrile false poate provoca mult rău.

Președintele țării a menționat că în funcție de evoluția situației din zilele următoare, se va decide dacă se impune sau nu declararea stării de urgență ca urmare a situaţiei provocate de pandemia de coronavirus. Șeful statului a subliniat faptul că decizia cu privire la instituirea stării de urgență poate fi adoptată doar de Parlamentul Republicii Moldova, la recomandarea Președintelui țării sau a Guvernului.