Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Deputatul independent Alexandr Oleinic a solicitat astăzi crearea unei Comisii speciale anticriză, formată din membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care, în comun cu Guvernul, va monitoriza evoluția situației sociale și economice în perioada pandemiei de coronavirus și va prezenta, în termen de 30 zile, un program de măsuri anticriză pentru fiecare domeniu al economiei naționale, comunică MOLDPRES.
Alesul poporului consideră că declararea stării de urgență, care este o măsură binevenită pentru stoparea fenomenului de răspândire a coronavirusului, are și o altă dimensiune – cea economică, care ar putea duce la prăbușirea multor segmente și companii ale economiei naționale.
„În scopul evitării unor scenarii pesimiste, voi propune Parlamentului spre examinare proiectul de hotărâre cu privire la măsurile de diminuare a impactului negativ asupra economiei naționale din cauza epidemiei de coronavirus”, a spus Oleinic.
În opinia deputatului, în condițiile în care epidemia de coronavirus se extinde la cote alarmante și pe continentul european, statul Republica Moldova este obligat să intervină în asemenea situații de criză atât cu măsuri de sprijin pentru sănătatea populației, cât și pentru sectoarele și companiile care deja suferă sau vor avea de suferit în urma acestor măsuri.
Oleinic mai menționează că, în Republica Moldova, agenții economici deja bat alarma și sensibilizează despre confruntarea în activitatea lor cu două mari probleme – situația salariaților şi lichiditatea. În ceea ce privește situația salariaților, ei solicită intervenția statului cu măsuri de sprijinire a șomajului tehnic, iar la capitolul de lichidității se solicită măsuri de amânare a plăților, în primul rând, către stat și sistemul bancar.
„În scopul evitării unor scenarii pesimiste pentru cetățenii noștri și economia națională, se impune adoptarea unui plan de măsuri anticriză, care să analizeze toate domeniile economiei naționale și să susțină întreprinderile aflate în dificultate și, îndeosebi, salariații acestor întreprinderi”, a conchis Oleinic.
În după amiaza zilei de astăzi deputații se întrunesc în ședință plenară pentru a examina proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.212/2004 (art.4, 20, 22, 24, 25) privind regimul stării de urgență, de asediu și de război.