Noul tip de coronavirus care provoacă boala infecţioasă COVID-19 a ucis deja peste 8.000 de persoane
Apărut în China la sfârşitul anului trecut, noul tip de coronavirus care provoacă boala infecţioasă COVID-19 a ucis deja peste 8.000 de persoane la nivel mondial, miercuri înregistrându-se pentru prima oară un număr total de decese mai mare în Europa decât în Asia, relatează AFP.
Cu peste 200.000 de cazuri de infectare identificate la nivel global, numeroase ţări au ordonat izolarea la domiciliu a populaţiei, în timp ce forţele de ordine se asigură că cetăţenii respectă noile reguli impuse de autorităţi în încercarea de a stopa propagarea noului coronavirus.
După numeroase ţări, în special europene, miercuri a venit rândul Belgiei să interzică deplasările neesenţiale, cu excepţia deplasărilor la medic sau la câteva magazine considerate esenţiale şi a exerciţiilor fizice în aer liber.
Centrul Parisului, cu bulevardele sale mari de obicei pline de oameni, era miercuri aproape pustiu; doar câţiva oameni treceau din când în când, uneori pentru a-şi plimba câinele. Traficul auto a fost aproape inexistent.
Peste 850 de milioane de tineri din întreaga lume, adică aproape jumătate din elevii şi studenţii de pe mapamond, au trebuit să rămână acasă, fără să frecventeze instituţiile de învăţământ, a anunţat UNESCO.
Miercuri, la ora 12:00 GMT, au fost înregistrate 8.092 de decese, majoritatea în Europa (3.422) şi Asia (3.384), focarul iniţial al pandemiei. Cu 684 de noi decese raportate în ultimele 24 de ore dintr-un total de 78.766 de cazuri, Europa este continentul în care pandemia progresează cel mai rapid.
Cazurile de coronavirus continuă să crească dramatic în Spania, unde sunt raportate în prezent peste 13.700 de îmbolnăviri şi aproape 600 de decese.
Iranul a anunţat miercuri 147 de noi decese cauzate de COVID-19, un nou record pentru o singură zi într-una din cele mai afectate ţări de pandemie, unde numărul total al morţilor a ajuns la 1.135.
Coronavirusul a provocat un prim deces şi în Africa subsahariană, în Burkina Faso.
Preşedintele american Donald Trump are programată miercuri o conferinţă de presă pentru a comunica „informaţii foarte importante” din partea Agenţiei Federale a Medicamentelor.
Cancelarul Angela Merkel se va adresa miercuri seară germanilor pentru a le cere să respecte măsurile sanitare. De această dată nu va fi anunţată niciun fel de măsură nouă, în condiţiile în care şcolile sunt închise, iar majoritatea magazinelor „neesenţiale” urmează să fie închise treptat.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că responsabilii politici au subestimat cu totul amploarea pericolului reprezentat de pandemia cauzată de noul coronavirus, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Bild.
Numeroase evenimente culturale au fost deja anulate, cel mai recent fiind concursul Eurovision, care urma să aibă loc în luna mai în Olanda.
Nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cel mai aşteptat eveniment sportiv din lume, programat în perioada 24 iulie – 9 august, care ar urma să reunească circa 11.000 de sportivi, simbol al păcii universale, dar şi cu mize financiare enorme.
Campionatul de fotbal Euro 2020, care urma să înceapă pe 12 iunie, a fost amânat cu un an de UEFA, iar prestigiosul turneu de tenis Roland-Garros, organizat în mod tradiţional în perioada mai – iunie, a fost mutat în toamnă. AGERPRES