Tăriceanu propune 10 măsuri „urgente” pentru limitarea efectelor economice generate de pandemia de coronavirus

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune Guvernului 10 măsuri „urgente” pentru limitarea efectelor economice generate de pandemia de coronavirus.

„Pentru că orice moment pierdut ne poate costa scump mai târziu, am identificat mai multe măsuri pe care le consider urgente pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei de coronavirus şi cer Guvernului să ia în calcul promovarea acestora”, a scris Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

Potrivit lui Tăriceanu, trebuie „abandonată inhibiţia” privind depăşirea deficitului bugetar, menţinute băncile în stare de funcţionare şi diminuată dobânda de referinţă a BNR.

„În perioada de criză, statul şi banul public trebuie să finanţeze şi să susţină economia. La finele anului 2008, la penultima reuniune a Consiliului European la care am participat în calitate de premier, Traian Băsescu a ridicat problema deficitului bugetar al României. Cancelarul Angela Merkel, care stătea lângă mine, mi-a spus pe sotto voce „Călin, who cares now about budgetary deficit?” (cui îi mai pasă acum de deficit?). De remarcat că atunci criza s-a instalat treptat şi nu cu viteza de acum şi nici nu s-a suprapus peste o pandemie”, a afirmat Tăriceanu.

El mai supune atenţiei Guvernului finanţarea tuturor proiectelor de lucrări de investiţii publice în curs de derulare şi urgentarea procedurilor de achiziţie publică pentru alte proiecte care nu au primit finanţare din cauza plafonării deficitului bugetar, inclusiv proiectele administraţiei locale.

„Finanţarea cu credite guvernamentale derulate prin bănci a firmelor din sectorul privat şi public care sunt în prezent profitabile, dar care în mod previzibil vor întâmpina probleme în perioada următoare. Scutirea de la plata impozitelor şi taxelor pentru firmele care îşi încetează sau reduc masiv activitatea curentă, concomitent cu acordarea de bonificaţii pentru cei care plătesc la termen. Acordarea de către guvern a sumelor necesare achitării de către firme a indemnizaţiei de şomaj tehnic la nivel de 75% din salariu. Dirijarea creditelor guvernamentale către industria autohtonă de echipamente, medicamente şi materiale necesare în domeniul sănătăţii. Creditele pentru importuri se vor da numai pentru materii prime sau cazuri de necesitate”, sunt alte măsuri propuse de Tăriceanu.

Liderul ALDE este de părere că trebuie acordate credite guvernamentale pentru stimularea producţiei interne de alimente şi prevenirea efectelor secetei.

Potrivit lui Tăriceanu, finanţarea irigaţiilor în situaţia unui an secetos este o măsură de maximă urgenţă, iar banii publici care vor sprijini economia trebuie să fie folosiţi pentru ajutorarea firmelor cu capital românesc şi a antreprenorilor români în vederea păstrării locurilor de muncă.

O altă măsură propusă de Tăriceanu este analizarea oportunităţii închiderii burselor de valori. AGERPRES