UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni

Play

UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni, în condiţiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

„Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia – ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”, a argumentat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, conform previziunilor făcute de specialişti, modelelor statistice, dar mai ales de evoluţie a situaţiei în diferite ţări ale lumii, „nu există nicio şansă să existe alegeri locale în condiţii decente, normale”.

„De aceea, din punctul nostru de vedere, o amânare de până la şase luni este o soluţie rezonabilă, undeva la sfârşit de septembrie-început de octombrie vor fi organizate aceste alegeri, nu împreună cu alegerile parlamentare, bineînţeles. Mai trebuie o lege organică, aşa cum este prevăzut în Codul Administrativ”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, spune că parlamentarii Uniunii susţin un astfel de proiect de lege care ar putea fi „trecut rapid” în Parlament şi crede că tema alegerilor locale trebuie scoasă din orice dezbatere publică.

„Această propunere legislativă poate trece rapid dacă există consens politic în Parlament, în câteva săptămâni, astfel încât tema alegerilor locale să fie închisă şi să ne concentrăm pe măsuri privind limitarea efectelor pandemiei de coronavirus. Vom susţine o asemenea propunere legislativă. Se lucrează deja la un asemenea proiect legislativ şi vom susţine un asemenea proiect. Noi credem că prioritatea de gradul zero astăzi a României este sănătatea populaţiei, să încercăm să limităm pandemia de coronavirus şi să limităm efectele negative asupra economiei. Din acest punct de vedere, alegerile locale nu mai trebuie să fie niciun fel de prioritate. Suntem aproape de sfârşitul lunii martie, dacă am rămâne la alegerile locale pentru luna iunie, în foarte scurt timp ar incepe o perioadă preelectorală, proceduri legale şi aşa mai departe, ceea ce, credem noi, că astăzi nu mai este cazul. Şi atunci propunem ca această temă să fie scoasă din orice dezbatere publică şi propunem ca alegerile locale să fie amânate pentru şase luni”, a declarat pentru AGERPRES senatorul UDMR.

El a subliniat că, potrivit Codului Administrativ, în această situaţie excepţională, în care este necesară prelungirea mandatului aleşilor locali, Consiliilor locale, Consiliilor judeţene, primarilor, este nevoie de o lege organică.

„Suntem în această situaţie excepţională de catastrofă naturală în care avem această problemă a pandemiei de coronavirus şi în care Parlamentul poate prelungi mandatul aleşilor locali exact pentru a da, pe de o parte, forţă juridică acestor actori – pentru că ei sunt actori importanţi, autorităţile locale, în implementarea măsurilor decise de autorităţile statului în timpul epidemiei – şi pe de altă parte de a evita orice fel de procedură care ar putea îngreuna situaţia noastră personală, în sensul în care se să desfăşoare tot felul de activităţi electorale sau neelectorale”, a adăugat liderul senatorilor UDMR.

Cseke Attila a invocat şi faptul că, potrivit deciziei CCR, alegerile locale nu mai pot fi organizate odată cu cele parlamentare, care pot avea loc la termen – sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, când expiră mandatul Parlamentului actual. AGERPRES