Varujan Pambuccian:Suntem cu toţii în aceeaşi parte a baricadei în războiul acesta cu un inamic invizibil

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a făcut joi un apel către toate partidele să înceteze lupta politică în această perioadă de criză „în care România se află în război cu un inamic invizibil” şi a anunţat că parlamentarii grupului votează pentru încuviinţarea decretului preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Fac un apel pentru toată populaţia, sunt ferm convins că vom renunţa şi noi o perioadă la lupta politică, la toate exprimările populiste şi că vom încerca să lucrăm ca şi cum suntem cu toţii în aceeaşi parte a baricadei, pentru că suntem cu toţii în aceeaşi parte a baricadei în războiul acesta cu un inamic invizibil. (…) De altfel, faptul că Parlamentul lucrează este un lucru absolut pozitiv care va permite fluidizarea întregii activităţi legislative”, a declarat deputatul minorităţilor naţionale în plenul reunit al Parlamentului.

El a enunţat o serie de măsuri pe care le consideră necesare, pe care speră ca Guvernul să le ia, între acestea fiind protecţia agriculturii, industriei, sistemului sanitar, dar şi o eventuală renunţare la deficitul bugetar.

„Considerăm că sunt necesare o serie de măsuri pe care sperăm ca Guvernul să le ia şi pe care le vom sprijini dacă este nevoie de sprjinul nostru parlamentar. (…) Credem că este important să stimulăm agricultura şi industria alimentară, să o stimulăm şi să o protejăm. Sigur, cel mai mare sprijin va trebui dus către sectorul sanitar, care este în prima linie a luptei, dar şi către zona de voluntariat, care este destul de activă în România, e o surpriză plăcută, dar care trebuie nu doar sprjinită, ci şi monitorizată”, a spus Pambuccian.

El a anunţat totodată că trebuie luate măsuri antispeculă, în aşa fel încât supermarketurile şi magazinele să poată să funcţioneze normal.

„Am înţeles că o parte dintre lucrătorii de acolo ar dori să se izoleze şi atunci ar trebui să introducem oarece măsuri care să-i protejeze, dar să-i ţină la locul de muncă, pentru că ei sunt vitali în perioada aceasta şi va trebui neapărat să introducem obligativitatea livratorilor online, pentru partea aceasta de protecţie. Va trebuie să fim foarte atenţi ce se întâmplă cu oamenii care stau acasă. Oamenii aceştia plătesc rate la bancă, plătesc utilităţi şi s-ar putea ca în perioada aceasta, prin diminuarea veniturilor lor, să nu mai poată să facă plăţile acestea. De aceea, noi am sugera necesitatea suspendării, pentru cei care doresc lucrul acesta, a plăţii ratelor şi suspendarea pentru toată lumea a executărilor la neplată”, a detaliat deputatul.

Varujan Pambuccian consideră că trebuie ajutat sectorul privat, ajutor „care a început să se creioneze în măsurile pe care le ia Guvernul” şi pe care minorităţile naţionale le sprijină.

„Sperăm ca el să fie extins, pentru că sunt sectoare întregi care îşi continuă activitatea, în condiţiile în care oamenii sunt destul de speriaţi de prezenţa virusului şi sectoare care preferă să-şi oprească activitatea sau nu au încotro şi trebuie să-şi oprească activitatea. Şi atunci trebuie să ne gândim atât la companiile în sine, cât şi la oamenii care lucrează în acele companii. Poate n-ar fi rău să renunţăm la deficitul bugetar. Multe ţări fac lucrul acesta, dar va trebui să facem cu mare atenţie la un echilibru între ajutoare şi inflaţie Sper că nu suspendăm, de altfel, niciuna dintre măsurile de protecţie socială, nu avem voie să punem oamenii în situaţii mai dificile decât sunt”, a menţionat liderul minorităţilor naţionale din Parlament. AGERPRES