Breaking News

UDMR solicită utilizarea cât mai eficientă a instrumentelor puse la dispoziţie de UE

UDMR solicită utilizarea cât mai eficientă a instrumentelor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană ca răspuns la pandemia de coronavirus şi propune premierului o rectificare bugetară de urgenţă, a afirmat vineri liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

El a anunţat totodată că UDMR solicită să fie finanţate imediat investiţiile cele mai importante pentru comunităţile locale, apreciind că, în acelaşi timp, trebuie sprijinită şi compensarea pierderilor cauzate de restrângerea activităţii instituţiilor şi autorităţilor locale.

„Propunerile UDMR se referă, pe lângă IMM-uri şi la situaţia din turism, transporturi, agricultură, şi la susţinerea exportatorilor. În acelaşi context, UDMR propune prim-ministrului Ludovic Orban o rectificare bugetară de urgenţă. Propunerile Uniunii vor fi prezentate premierului în cursul zilei de luni. (…) Priorităţile UDMR sunt sprijinirea oamenilor şi a familiilor, respectiv protejarea locurilor de muncă în perioada de criză cauzată de epidemia de coronavirus. Acordăm o importanţă majoră sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale şi familiale afectate de criză. Pe lângă fondurile de la bugetul de stat, UDMR solicită utilizarea cât mai eficientă a instrumentelor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană ca răspuns la pandemia de coronavirus. România are la dispoziţie aproape 500 milioane de euro accesibile imediat, urmate de alte 2,5 miliarde de euro, sume ce pot fi folosite pentru gestionarea crizei. Măsurile adoptate de Comisia Europeană fac posibilă redistribuirea resurselor financiare aferente actualului ciclu bugetar multianual”, a explicat preşedintele UDMR, într-o declaraţie de presă.

Consiliul Economic al UDMR a finalizat vineri poziţia şi recomandările Uniunii în ceea ce priveşte abordarea consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.

„Pandemia de coronavirus a declanşat o criză majoră în domeniul sănătăţii publice, având drept consecinţă instalarea în ritm rapid a unei crize economice şi sociale. Printre numeroasele provocări cu care ne confruntăm astăzi, cea mai importantă este gestionarea epidemiei de coronavirus Covid-19, aşadar îmbunătăţirea sănătăţii publice; dar în acelaşi timp este esenţială abordarea crizei economice, astfel încât impactul social negativ să poată fi atenuat. Răspândirea epidemiei şi, în consecinţă, situaţia economică, se schimbă de la o oră la alta. (…). Gestionarea cu succes a epidemiei de Covid-19 ar însemna stabilizarea economică în cel de-al treilea trimestru şi reluarea creşterii economice în cel de-al patrulea. Priorităţile UDMR sunt sprijinirea oamenilor şi a familiilor, respectiv protejarea locurilor de muncă prin utilizarea tuturor mijloacelor de gestionare a crizei economice în vederea minimizării impactului social negativ”, se arată în documentul adoptat.

UDMR consideră astfel că păstrarea locurilor de muncă este cea mai eficientă formă de protecţie socială, iar sprijinirea de la bugetul de stat şi din fondurile UE a funcţionării întreprinderilor are ca scop menţinerea locurilor de muncă şi, astfel, a stabilităţii sociale. UDMR acordă o importanţă majoră sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale şi familiale afectate de criză.

„Considerăm justificată şi am susţinut instituirea în România a stării de urgenţă pentru 30 de zile, solicitând în acelaşi timp respectarea deplină a atribuţiilor de control ale Parlamentului. Starea de urgenţă trebuie să servească exclusiv gestionării eficiente a stării de criză, excluzând orice posibilitate de abuz, de restricţionare nejustificată a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a drepturilor cetăţeneşti. Principalele obiective ale politicii monetare în perioada următoare sunt asigurarea lichidităţilor necesare funcţionării economiei şi a stabilităţii cursului de schimb. Este esenţială furnizarea de numerar suficient persoanelor fizice şi economiei, precum şi asigurarea lichidităţilor necesare pentru finanţarea economiei reale şi a sistemului bancar. UDMR solicită ca măsurile de politică monetară şi fiscală ale Băncii Naţionale, ale Ministerului Finanţelor şi ale Guvernului să fie coordonate”, se arată în decizia Consiliului Economic al UDMR.

UDMR insistă asupra faptului că instrumentele bugetare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, ca răspuns la criza provocată de COVID-19, trebuie utilizate pe deplin, se mai arată în document.

„Din Fondul de coeziune alocat pentru cadrul financiar-bugetar 2014-2020, pentru finanţarea de proiecte menite să combată efectele crizei, România are la dispoziţie 491 de milioane de euro accesibile imediat, urmate de alte 2,588 miliarde de euro. Solicităm ca selecţia proiectelor să se realizeze în urma consultărilor dintre Guvern şi autorităţile administraţiei publice locale, respectiv a agenţiilor de dezvoltare. (…) De asemenea, fondurile europene nerambursabile trebuie realocate înspre finanţarea proiectelor de infrastructură importante pentru dezvoltarea regională şi pentru comunităţile locale”, arată forul economic.

În context, UDMR solicită Ministerului Fondurilor Europene şi reprezentanţilor Guvernului să se racordeze de urgenţă la dialogul instituţionalizat iniţiat de Comisia europeană, concomitent cu demararea dialogului cu actorii mediului economic intern, astfel încât măsurile negociate la nivel european să poată fi cât mai rapid şi mai eficient implementate în plan naţional.

De asemenea, consideră UDMR, se impune finanţarea proiectelor autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi compensarea pierderilor cauzate de închiderea firmelor şi a instituţiilor aflate în subordinea acestora.

Totodată, sprijinirea firmelor exportatoare este esenţială, sprijin care poate fi acordat din Fondul de Intervenţie.

„Este necesară majorarea capitalului social al FNGCIMM şi al Eximbank, măsură destinată finanţării unui sistem elaborat în regim de urgenţă de creditare în condiţii avantajoase a exportatorilor, astfel încât aceştia să se poată menţine pe pieţele externe. De asemenea, este necesară clarificarea imediată a mecanismului de eliberare a certificatului de forţă majoră, prin mecanism nebirocratic, gratuit şi accesibil prin mijloace de comunicare la distanţă, electronic”, adaugă UDMR.

În document se propun totodată o serie de măsuri necesare în domeniul agriculturii, între acestea fiind: procedurile administrative privind subvenţiile pe suprafaţă şi alte tipuri de sprijin să fie posibile online, iar plata acestora să se realizeze cu promptitudine; acordarea de credite subvenţionate pentru capitalul de lucru necesar; sprijinirea înfiinţării sistemelor cooperative, care pot asigura recuperarea clientelei pierdute, creşterea vânzărilor şi continuitatea funcţionării; sprijinirea introducerii de tehnologii noi şi a proceselor inovatoare în industria alimentară, susţinerea întreprinderilor familiale. AGERPRES