AEP: Autorităţile locale vor avea acces la bazele de date din Registrul electoral pentru a identifica persoanele în vârstă de peste 65 de ani

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a decis ca autorităţile locale să aibă acces la bazele de date din Registrul electoral pentru a identifica persoanele în vârstă de peste 65 de ani, în scopul punerii în aplicare a Ordonanţei militare 2/2020.

Potrivit unui comunicat al AEP, decizia a fost luată în urma discuţiilor dintre preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, pe tema punerii în aplicare a prevederilor Decretului preşedintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă şi a Ordonanţei militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19 şi având în vedere solicitările transmise AEP luni de către autorităţile publice locale.

Ca urmare a acestei hotărâri, primarii pot utiliza datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral, la care au acces potrivit legii, pentru a identifica şi a ţine evidenţa persoanelor în vârsta de peste 65 de ani, conform art. 8 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, precizează AEP.

Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai arată sursa citată.

Potrivit articolului 8 al Ordonanţei militare, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.