PE cere evacuarea de urgenţă de către UE a celor mai vulnerabili migranţi în faţa noului coronavirus în taberele din Greci

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a cerut luni evacuarea de urgenţă de către Uniunea Europeană a celor mai vulnerabili migranţi în faţa noului coronavirus în taberele suprapopulate din Grecia, avertizând împotriva „riscului de numeroase decese”, potrivit AFP.

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, preşedintele comisiei parlamentare LIBE, Juan Fernando Lopez Aguilar, a alertat asupra situaţiei a circa 42.000 de solicitanţi de azil înghesuiţi în insulele greceşti, unde „nu există nicio posibilitate de distanţare socială” şi unde „echipamentul medical necesar nu este disponibil”.

„Este o urgenţă şi UE trebuie să reacţioneze în consecinţă cu un plan de acţiune care ar trebui cel puţin să includă o evacuare preventivă a populaţiei cu risc înalt, în special a persoanelor de peste 60 de ani şi a celor care suferă de probleme respiratorii, diabet sau alte boli care cresc riscul de simptome severe”, scrie el în numele Comisiei LIBE, care reuneşte toate partidele.

„Dacă UE eşuează să acţioneze imediat, situaţia în insulele elene va scăpa de sub control, existând riscul de numeroase decese”, a avertizat acesta.

Europarlamentarii mai cer pentru solicitanţii de azil un efort coordonat sporit din partea sistemelor de sănătate din statele membre, mai mult ajutor financiar pentru a creşte capacitatea de spitalizare şi de terapie intensivă.

În timp ce şapte ţări din UE s-au angajat la mijlocul lunii martie să primească aproximativ 1.600 de copii din insulele greceşti, aceşti eurodeputaţi invită să se acţioneze „continuu” pentru „relocarea lor rapidă”.

Două cazuri de coronavirus au fost diagnosticate în insula Lesbos, dar până în prezent niciun alt caz de contaminare cu noul coronavirus nu a fost detectat în taberele pentru migranţi din insulele greceşti.

Pentru a evita răspândirea epidemiei, Atena a impus restricţii stricte asupra libertăţii de circulaţie a migranţilor în insulele din Marea Egee. Vizitele în tabără sunt, de asemenea, reduse la minimum. AGERPRES