Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că declaraţiile preşedintelui Iohannis privind obligativitatea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 reprezintă „doar un anunţ”, măsura propriu-zisă trebuind să fie „decretată” în baza stării de urgenţă sau a unei ordonanţe emisă de Guvern.
„Două observaţii. Prima: preşedintele nu a făcut decât un anunţ. Măsura propriu-zisă nu se aplică în urma anunţului preşedintelui. Măsura trebuie decretată în baza stării de urgenţă, fie în baza unei ordonanţe pe care o emite guvernul. Punctul doi. Ştiţi de câte zile cer eu să se introducă izolarea la domiciliu? De 7 zile! De 7 zile solicit insistent autorităţilor să introducă izolarea la domiciliu pentru a preveni răspândirea virusului. Este singura şi cea mai eficientă metodă, dincolo de măsurile de igienă individuale, pe care oamenii trebuie sa le ia în această perioadă. Dar izolarea la domiciliu era necesară de mult. Suntem permanent cu deciziile în urma evoluţiei situaţiei. Să vedem dacă se mişcă Guvernul. Acum, domnul Orban a ieşit din izolarea de la Vila Lac 1, să vedem dacă face ceva”, a spus, marţi, Tăriceanu, la România TV.
Întrebat cum comentează ideea referitoare la scoaterea armatei pe stradă, Tăriceanu a susţinut că „Armata română, într-o proporţie foarte mare, a fost pregătită şi este pregătită pentru misiuni de menţinere a ordinii”.
„Au fost misiuni în Kosovo, au fost misiuni iîn Afganistan, au fost în Irak. Militarii noştri sunt instruiţi pentru astfel de situaţii şi sunt convins că vor face faţă. În atare situaţie, cum este la noi, forţele de ordine, mă refer la Poliţie şi Jandarmerie, pot să nu facă faţă, mai ales că Jandarmeria nu este pregătită pentru aşa ceva, cum e pregătită Armata. În mod paradoxal, Jandarmeria e pregătită pentru intervenţii care nu sunt cele mai blânde, iar Armata în schimb are acest antrenament. Eu cred ca e o măsură bună această măsură de izolare la domiciliu. Chiar dacă unora li se pare excesivă, ea trebuie introdusă”, a arătat Tăriceanu.
El a precizat însă că „viaţa trebuie să continue, să meargă înainte”.
„Când spun viaţă mă refer la oamenii care trebuie să se ducă la muncă, se duc în continuare la muncă. Stau acasă doar cei care pot să lucreze de acasă. Dar în rest, serviciile esenţiale, cum ar fi din sectorul energetic, utilităţile publice, serviciile de apă potabilă, canalizare, curăţenie, salubritate, ele trebuie să funcţioneze în continuare; ceilalţi care sunt în unităţi productive, sigur, se duc în continuare. Sunt anumite societăţi care au luat măsura închiderii activităţii tocmai pentru că nu pot să asigure condiţiile medicale de prevenire a răspândirii virusului”, a spus preşedintele ALDE.
Tăriceanu a mai menţionat că „deplasările neesenţiale trebuie oprite”, în paralel cu adoptarea unor măsuri de sprijinire al celor vârstnici.
„Numai că deplăsările neesenţiale trebuie oprite. Lumea va trebui să poată şi va putea să iasă în continuare să poată să facă cumpărăturile necesare pentru alimente sau mersul la farmacie sau la doctor. Însă, v-aş propune să discutaţi şi să discutăm despre o măsură care poate fi aplicată pentru cei care sunt expuşi, mă refer la cei vârstnici, la coronavirus: cei care trebuie să îşi ia reţetele de la medicul de familie, în loc să se mai ducă la medicul de familie, medicul să trimită reţeta la farmacie şi să se facă o singură deplasare. Pot fi decise de guvern, dar trebuie să se gândească. (…) Nu ştiu dacă ieşirea preşedintelui de azi va fi un imbold pentru a face ceva mai mult, pentru că suntem foarte întârziaţi cu măsurile care trebuiau luate”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu. AGERPRES