Ministerul Sănătății: Sistemul medical este asigurat cu echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, medicamente și consumabile

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Sistemul medical este asigurat cu echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, medicamente și consumabile. Precizarea a fost făcută astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale după ce Avocatul Poporului a emis un comunicat în care a spus că mai mulți lucrători medicali intenționează să demisioneze din cauza lipsei echipamentului de protecție. Ministerul infirmă informațiile anunțate de Ombudsman și spune că acestea nu au fost verificate oficial, comunică MOLDPRES.

„Pentru a afla dacă într-adevăr există o astfel de problemă, am solicitat detalii Avocatului Poporului ca să putem interveni imediat, dacă este cazul. Ni s-a spus că informația a fost obținută de la persoane anonime și s-au indicat două unități spitalicești, care în realitate dispun de echipamentul necesar și conducerea acestora nu a venit până la această etapă cu solicitări de suplimentare cu echipamente și medicamente”, se arată într-un comunicat emis de MSMPS.

Potrivit sursei citate, instituțiile medicale, în mod special cele implicate în combaterea virusului COVID-19, dispun de echipamentul tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical. La fel, conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății, medicii sunt instruiți în continuu privind managementul cazurilor confirmate cu COVID-19.

Ministerul precizează că managerii instituțiilor medico-sanitare sunt direct responsabili de asigurarea funcționalității instituțiilor medicale, care include: personal medical, medicamente, echipamente de protecție și consumabile. În caz că întâmpină probleme cu stocul de materiale, aceștia anunță imediat ministerul și se intervine operativ.

Totodată, începând cu 25 februarie, instituțiile medicale raportează săptămânal ministerului despre asigurarea cu echipamente de protecție și medicamente. În urma analizei rapoartelor, toate instituțiile medicale sunt aprovizionate cu echipamente de protecție, consumabile și medicamente.

De asemenea, conducerea MSMPS anunță că „în vederea elucidării informațiilor prezentate de către Avocatul Poporului, Ministerul a solicitat suplimentar verificarea în comun a datelor prezentate, astfel încât, societatea să fie informată corect și cu date verificate”.

MSMPS își exprimă recunoștința tuturor lucrătorilor medicali care se află acum în prima linie în tratarea pacienților cu COVID-19 și îi asigurăm că tot efortul este direcționat pentru protecția acestora.

În dimineața zilei curente, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a anunțat că a primit plângeri de la mai mulți medici ce au afirmat că nu ar fi asigurați cu cele necare și ar intenționa să își depună demisia.