Numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 125, majoritatea sunt cu transmitere locală

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost confirmate 125 cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre acestea, 45 sunt de import, iar 80 cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de coronavirus de tip nou au fost înregistrate în capitală. Anunțul a fost făcut astăzi, după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, în prezent, la spitalul „Toma Ciorbă” sunt internați 107 maturi, dintre care 17 în stare gravă. Opt copii și două mame sunt tratate la spitalul de boli contagioase pentru copii și patru persoane, dintre care trei în stare gravă, sunt internate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Șeful de la sănătate a precizat că cele mai multe cazuri de COVID-19, circa 40, au fost înregistrate în capitală, 17 cazuri la Hâncești, câte opt cazuri la Căușeni și Ștefan Vodă și șase cazuri în localitățile din stânga Nistrului.

Viorica Dumbrăveanu a mulțumit lucrătorilor medicali, dar și autorităților locale pentru implicarea în stoparea epidemiei de COVID-19 și a menționat că mai mulți agenți economici au venit cu un suport pentru cadrele medicale, fiind achiziționate mai multe echipamente de protecție.

Ministrul a venit cu solicitarea repetată către populație, în special către vârstnici care sunt cei mai expuși riscului de infectare, să stea acasă, deoarece acasă este locul cel mai sigur.

Dumbrăveanu a anunțat că, până în prezent, în R. Moldova au fost aplicate 1011 teste.

În perioada 17 martie-15 mai 2020, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este declarată stare de urgenţă. Pe durata acesteia, Comisia Națională pentru Situaţii Excepţionale a emis mai multe măsuri restrictive pentru cetățeni și va implica polițiștii și militarii pentru supravegherea respectării lor. Cetățenii, dar și agenții economici, care nu se supun deciziilor comisiei, vor fi sancționați.