Preşcolarii, elevii şi studenţii vor rămâne în carantină până la 15 mai

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Procesul educațional în instituțiile de învățământ general, profesional și universitar rămâne a fi suspendat pe toată durata stării de urgență, adică până la 15 mai. Un ordin în acest sens a fost emis joi, 26 martie, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), transmite MOLDPRES.

„În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19 în țară, se prelungeşte suspendarea procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special pe întreg teritoriul ţării, pe toată durata stării de urgență”, indică ordinul MECC.

Totodată, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, publice şi private, vor continua organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale, în perioada în care este restricţionată desfăşurarea procesului educaţional în incinta instituţiilor de învăţământ.

Pentru aceasta, ministerul a elaborat mai multe documente normative, cum ar fi: Metodologia privind continuarea la distanţă a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal; Regulamentul-cadru de organizare a învăţământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituţii este restricţionat; Recomandările-cadru de organizare a activităţilor didactice în sistem online în instituţiile de învăţământ superior, pe perioada suspendării procesului educaţional în sălile de studii ş.a.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării îndeamnă comunitatea educațională la responsabilitate și solidaritate.

În perioada 17 martie-15 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă. Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară se află în regim de carantină de pe data de 11 martie. Odată cu suspendarea procesului de studii, mai multe instituţii de învăţământ şi profesori au lansat cursuri online de predare, o atenţie deosebită fiind acordată disciplinelor care vor fi incluse în examenele naţionale.