Un studiu elaborat de universităţi britanice pe baza datelor răspândirii COVID-19 în China estimează că rata mortalităţii pentru această boală este de 0,66%, dacă se ia în calcul faptul că o parte dintre infecţii nu se confirmă, şi de 1,38% dacă sunt analizate exclusiv cazurile confirmate, transmite EFE.
Studiul, elaborat de cercetători ai Imperial College London, Universitatea Queen Mary şi Universitatea Oxford şi publicat luni în The Lancet Infectious Diseases, a fost realizat pe baza a 70.117 cazuri clinice diagnosticate în China.
Gravitatea bolii sporeşte odată cu vârsta pacienţilor: rata mortalităţii în rândul persoanelor cu vârste între 20 şi 30 de ani este de 0,031%, însă creşte la 7,8% la pacienţii de peste 80 de ani. Aceeaşi tendinţă poate fi observată şi în ceea ce priveşte procentele persoanelor care necesită spitalizare: doar 3,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani au nevoie de spitalizare, în timp ce procentul în cazul segmentului de vârstă între 50 şi 59 de ani creşte la 8,2%.
Cercetătorii au avertizat că sistemele de sănătate ar putea fi saturate de pacienţi cu coronavirus dacă nu se iau măsuri pentru a frâna propagarea.
Autorii studiului au estimat că între 50% şi 80% din populaţia globului s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2, dar au insistat că „majoritatea oamenilor se vindecă, inclusiv cei care au simptome grave”.
Timpul mediu între apariţia primelor simptome şi decesul unui pacient este de 17,8 zile, în timp ce media de vindecare este de 22,6 zile.
„Este posibil să existe cazuri izolate care să se bucure de multă atenţie mediatică, însă analiza noastră arată foarte clar că la persoanele de peste 50 de ani spitalizarea este mult mai probabilă decât în cazul acelora sub această vârstă”, a explicat într-un comunicat cercetătoarea Azra Ghani. „Estimările noastre pot fi folosite în orice ţară pentru a lua decizii informate cu privire la cele mai bune politici pentru a stopa COVID-19”, se adaugă în documentul citat.
Într-un comentariu publicat împreună cu studiul, cercetătorul Shigui Ruan, de la Universitatea din Miami, susţine la rândul său că „estimările ratelor mortalităţii pot varia uşor între ţări”. Acest lucru se întâmplă din cauza abordărilor diferite în ceea ce priveşte impunerea măsurilor de prevenţie şi control, dar sunt influenţate şi de nivelul de pregătire şi de acces la serviciile sanitare. AGERPRES