Peste 90% din elevi şi studenţi sunt antrenaţi în procesul de instruire la distanţă

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Circa 92% din elevii şi studenţii din ţară sunt antrenaţi în procesul studiilor de la distanţă, însă se depun eforturi pentru a ajunge şi la cei mai dezavantajaţi tineri şi copii, care nu au posibilitate să acceseze orele online şi platformele de învăţare pe internet, or, toţi vor avea posibilitatea de recuperare. Acest lucru l-a declarat Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, într-un briefing susţinut miercuri, 1 aprilie, transmite MOLDPRES.

„Nici Republica Moldova, nici alte state nu au fost pregătite suficient pentru a face faţă pandemiei, generată de COVID-19, inclusiv în domeniul cerinţelor educaţionale, de aceea din mers trebuie să reducem din handicap. Această schimbare bruscă nu este uşor de a o gestiona şi există un şir de deficienţe tehnice şi logistice care trebuie depăşite. Este necesar să conştientizăm că în această perioadă complicată, funcţionalitatea sectorului educaţional şi realizarea planurilor curriculare de studii se vor baza pe bun-simţ, toleranţă şi înţelegere”, a specificat ministrul.

În acest context, oficialul a punctat câteva obiective care în condiţiile create sunt prioritare pentru Ministerul Educaţiei, pornind de la asigurarea în primul rând a sănătăţii fizice şi psihologice. Astfel, Igor Şarov a cerut cadrelor manageriale să nu facă presiuni asupra educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor care sunt nevoiţi să se adapteze acum la alt fel de regim de muncă şi sarcini.

„Curriculumul se va realiza fără a face excese care ar presupune aflarea copiilor prea mult timp în faţa calculatoarelor. Deciziile MECC se vor lua pornind doar de la interesele copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice”, a relevat Igor Şarov.

Ministrul a spus că în acest sens vor fi examinate mai multe scenarii privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale de absolvire, fiind ales cel mai raţional.

În altă ordine de idei, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a menţionat că în perioada carantinei cauzată de pandemia COVID-19 cadrele didactice vor fi remunerate integral, în conformitate cu deciziile Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale.

De asemenea, Igor Şarov a îndemnat toată comunitatea educaţională din ţară să respecte dispoziţiile acestei Comisii pentru a depăşi cât mai repede starea de urgenţă declarată în legătură cu această pandemie.

În prezent, peste un miliard de elevi din 160 de state sunt nevoiţi să nu frecventeze şcoala şi să recurgă la aceleaşi procedee de studiere la distanţă, la fel ca şi în Republica Moldova.