Victor Ponta a criticat iniţiativa liberalilor privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a criticat miercuri iniţiativa liberalilor privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

„Este 1 Aprilie – şi mincinoşii de la PNL iar prostesc oamenii cu povestea pensiilor speciale”, a scris Ponta, pe Facebook.

El a afirmat că, în 28 ianuarie, liberalii au anunţat „cu surle şi trâmbiţe” că au votat Legea privind eliminarea pensiilor speciale.

„Păi dacă le-aţi eliminat în 28 ianuarie de ce mai vreţi să le impozitaţi în 1 aprilie? Pentru că sunteţi mincinoşi. La votul din 28 Ianuarie toţi cei de la Pro România v-am spus că este o cacealma şi că singura soluţie cinstită şi eficientă este impozitarea progresivă, atunci şi Orban şi Cîţu au spus că ei sunt ‘liberali’ şi nu acceptă decât cota unică – nu impozitarea diferenţiată. Acum, pe 1 Aprilie, nu mai sunteţi liberali? Nu vă mai daţi viaţa pentru cota unică?”, a adăugat liderul Pro România.

În opinia sa, dacă PNL dorea impozitarea pensiilor speciale trebuia să dea ordonanţă de urgenţă, pentru că liberalii sunt de şase luni la guvernare.

„Sunteţi de 6 luni la guvernare şi nu v-a oprit nimeni! De ce faceţi proiect de lege în Parlament ştiind că va fi atacat, logic, la CCR şi nu se va aplica niciodată?”, a adăugat Victor Ponta.

El a susţinut că liberalii nu spun că acest proiect se referă doar la 10.000 din cele 160.000 de pensii de serviciu.

„De ce nu le spuneţi adevărul că ar fi o mare greşeală şi nedreptate să tai pensiile militarilor tocmai în această perioadă în care se vede ce condiţii speciale presupune statutul lor? De ce nu explicaţi că tăiaţi doar pensiile aviatorilor (care ne-au adus şi acum concetăţenii acasă) şi ambasadorilor (care muncesc 24 ore pe zi să îi ajute pe românii disperaţi)? De ce nu explicaţi faptul că la magistraţi nu pensia este problema – ci faptul că ies la pensie prea repede, după doar 24 de ani de muncă (exact când au mai multă experienţă şi cunoştinţe – adică pot să aplice legea mai bine)?”, a susţinut Ponta.

Potrivit liderului Pro România, conducerea PNL nu doreşte să aplice „o lege corectă de impozitare diferenţiată pentru toate veniturile, nu doar pensii speciale”, aşa cum este în SUA, Germania, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor dezvoltate.

Liderii deputaţilor şi senatorilor PNL, Florin Roman şi Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%. AGERPRES