Varujan Vosganian a propus ca dezbaterea şi votul pentru prelungirea stării de urgenţă să aibă loc cu prezenţa parlamentarilor în plen

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a propus, vineri, ca dezbaterea şi votul pentru prelungirea stării de urgenţă să aibă loc cu prezenţa parlamentarilor în plen, pentru că şedinţele on-line au „limite”.

„Preşedintele României a anunţat deja că va institui prelungirea cu 30 de zile a stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării. Potrivit art. 93.1, el trebuie să ceară, în termen de cinci zile, încuviinţarea Parlamentului. În ceea ce priveşte votarea în Parlament, vă propun să adoptăm următoarea procedură: dezbaterile şi votul să aibă loc în prezenţa membrilor Parlamentului. Dezbaterile on-line au, în situaţii excepţionale, valenţele, dar şi limitele lor. Birourile permanente ale celor două Camere vor convoca Parlamentul în şedinţă comună, solicitând prezenţa aleşilor în sală”, a scris Vosganian, pe Facebook.

În opinia sa, în preziua votului, ar trebui organizate dezbateri în comisiile parlamentare reunite pe domeniile de competenţă, la care să fie prezenţi miniştri de resort sau, după caz, alţi reprezentanţi ai Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

În ziua dezbaterilor pe grupuri parlamentare şi a votului în plenul reunit, Vosganian a propus să fie prezenţi la şedinţă prim-ministrul Ludovic Orban şi ministrul de Interne, Marcel Vela, cărora să li se aloce timpul necesar pentru a prezenta intenţiile Guvernului şi a răspunde eventualelor solicitări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ALDE, cu cel puţin 48 de ore înaintea dezbaterii decretului privind instituirea stării de urgenţă, Guvernul ar trebui să trimită Legislativului OUG privind rectificarea bugetară, „pentru ca parlamentarii să cunoască exact costurile previzionate ale prelungirii stării de urgenţă şi măsurile de sprijin pentru populaţie şi firme”.

„Decretul prezidenţial din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă a fost votat în unanimitate de Parlament, după dezbateri on-line mai degrabă formale. S-a dovedit, între timp, că starea de urgenţă are o seamă de consecinţe dramatice asupra vieţii economice şi sociale ale naţiunii şi că prelungirea ei nediferenţiată ar putea duce la o abordare în care tentativele de evitare a unor riscuri să nască riscuri mult mai mari şi pe o perioada mai îndelungată. Din acest motiv, decretul privind prelungirea stării de urgenţă trebuie abordat cu precauţie şi după o deplină informare. La urma urmei, Parlamentul poate solicita anumite reformulări, ceea ce ar putea duce la respingerea decretului sau anularea lui de către preşedinte şi emiterea imediată a unui nou decret, cuprinzând obiecţiile legislativului”, a explicat Varujan Vosganian.

El a făcut un apel către senatori şi deputaţi „de a repune Parlamentul în rolul său constituţional”.

„Fac acest apel către colegii parlamentari de a repune Parlamentul în rolul său constituţional, mai ales în contextul în care starea de urgenţă şi abundenţă de ordonanţe militare, lipsa de transparenţă decizională şi tentativele Guvernului de a tergiversa aplicarea legislaţiei recent votate lasă impresia că Parlamentul, în această perioadă, este doar un detaliu şi nu instituţia fundamentală a democraţiei”, a transmis deputatul ALDE. AGERPRES