Fotografii din expoziţia „Ipostaze ale maternităţii în fotografia românească din secolul XIX” pot fi admirate online

Fotografii care se regăsesc în expoziţia „Ipostaze ale maternităţii în fotografia românească din secolul XIX”, lansată pe 6 martie, la Biblioteca Naţională a României, pot fi admirate pe site-ul instituţiei.

„Expoziţia (…) nu a beneficiat de timpul necesar pentru a fi vizitată. Pentru că dorim ca această expoziţie să ajungă la publicul ei, chiar şi în aceste condiţii, ne-am propus să prezentăm o parte dintre fotografiile expuse”, precizează luni reprezentanţii Bibliotecii Naţionale pe Facebook.

Fotografiile selectate din colecţia Cabinetului de Fotografii aparţinând Serviciului Colecţii Speciale aduc în atenţia publicului o temă mai puţin explorată – reprezentarea mamei alături de copii şi de familie în fotografia practicată în Vechiul Regat, în secolul XIX.

„Societatea românească de la mijlocul secolului al XIX-lea a continuat să privească maternitatea ca pe o împlinire a rolului şi a identităţii femeii, însă transformările pe care le aducea modernitatea au permis emanciparea acesteia, evoluţia ei dincolo de spaţiul domestic. Fotografia a devenit, astfel, un martor al transformărilor care se petreceau, reflectate inclusiv în maniera în care erau exprimate în faţa aparatului de fotografiat relaţiile afective dintre mame şi copii, dintre membrii familiei”, mai informează sursa citată. AGERPRES