Peste 500 de scriitori şi editori ruşi s-au adresat luni guvernului de la Moscova pentru a cataloga cărţile drept „bunuri de primă necesitate” şi a salva astfel industria editorială de la faliment în contextul pandemiei de coronavirus, relatează EFE.
„Includerea cărţilor pe lista articolelor de primă necesitate” este o propunere cuprinsă într-o scrisoare adresată premierului rus, Mihail Mişustin.
A doua solicitare adresată şefului executivului se referă la acordarea unui ajutor de stat industriei editoriale, care se numără printre cele mai afectate de actuala pandemie de COVID-19.
Scrisoarea a fost semnată de scriitori cunoscuţi precum Ludmila Uliţkaya sau Zahar Prilepin, acesta din urmă fiind o figură apropiată Kremlinului.
Editorii avertizează că „închiderea librăriilor – care distribuie aproape 70 % din producţia editorială – paralizează practic activitatea întregii industrii a cărţii, de la scriitori şi până la tipografii”.
Deşi ponderea acestei industrii asupra economiei este „mică”, rolul său cultural este „foarte important”, se arată în scrisoare care avertizează că pierderile acestui sector în ultima lună au fost cuprinse între 50% şi 60%.
În cazul în care situaţia se prelungeşte prea mult timp, pandemia poate plasa întreg sectorul „în pragul falimentului”.
„Vrem ca ţara noastră să se mândrească din nou cu Puşkin, Dostoievski şi Tolstoi. Iar pentru aceasta sperăm ca vocea noastră să fie auzită”, se mai spune în încheierea textului.AGERPRES