Scriitorul algerian Abdelouahab Aissaoui a câştigat cel mai important premiu din universul literaturii arabe pe anul 2020

Scriitorul algerian Abdelouahab Aissaoui a câştigat cel mai important premiu din universul literaturii arabe pe anul 2020 – supranumit „Bookerul arab” – pentru romanul „The Spartan Court”, au anunţat marţi organizatorii, citaţi de DPA.

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (International Prize for Arabic Fiction – IPAF) a fost lansat în 2007 la Abu Dhabi pentru a recompensa romanele de ficţiune scrise în limba arabă şi pentru a încuraja traducerea lor în alte limbi.

Volumul „The Spartan Court” prezintă cinci personaje care trăiesc în Alger în era colonialistă de la începutul anilor 1800.

„Este un roman polifonic – cu multe voci care spun povestea. Cititorii capătă astfel o perspectivă cu multe straturi asupra istoriei ocupaţiei din Algeria şi, pornind de acolo, asupra conflictelor din întreaga regiune a Mării Mediterane”, a declarat Muhsin al-Musawi, directorul juriului care atribuie acest premiu.

Născut în 1985 în Djelfa, oraş din centrul Algeriei, Abdelouahab Aissaoui a studiat ingineria electromecanică. Începând din 2012, a publicat cinci romane şi o colecţie de nuvele.

În fiecare an, ceremonia de atribuire a acestui premiu literar a fost organizată în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, însă câştigătorul din 2020 a fost anunţat printr-un comunicat publicat online în contextul restricţiilor de deplasare şi călătorie pe plan internaţional adoptate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Premiul este însoţit de un cec de 50.000 de dolari şi un contract de traducere în limba engleză a romanului desemnat câştigător. Şase scriitori de limbă arabă sunt nominalizaţi în fiecare an, iar finaliştii sunt recompensaţi la rândul lor cu cecuri de 10.000 de dolari.

IPAF este acordat în parteneriat cu Booker Prize Foundation din Londra şi finanţat de Autoritatea pentru Turism şi Cultură din Abu Dhabi.AGERPRES